Световната агенция "Франс Прес“ публикува серия от материали, свързани с 60-годишниния юбилей на най-стария и най-авторитетен европейски клубен турнир по футбол - Купа на европейските шампиони, прераснал в Шампионска лига.

На 4 септември 1955 година в Лисабон местният Спортинг и Партизан завършват 3:3 в първия мач от надпреварата. В коментар, озаглавен "Цървена звезда и останалите: тези големи изчезнали имена", агенция "Франс Прес“ пише:

"Присъствието на клубовете от бившия съветски блок в топ 8 беше често преди 1990 година. Стана обаче изключение през 21 век с два четвъртфинала - ЦСКА (Москва) през 2010 година и Шахтьор (Донецк) през 2011-а.

Стяуа и Цървена звезда, спечелили Купата на европейските шампиони през 1986 и 1991 година, са двамата големи изчезнали. Грандът от Букурещ три пъти бе полуфиналист през 80-теи никога след това. "Звездашите", със седем четвъртфинала в предшестващите 22 години преди да спечели купата на европейските шампиони, никога не са правили това в следващите 22 години.

Българите от ЦСКА, с четири четвъртфинала между 1970 и 1992 и нито един след това, и унгарците от Уйпещ също са от миналия век", пише агенцията.

Агенция "Франс Прес" не отбелязва в своя коментар, че "армейците" имат два полуфинала в турнира за Купата на европейските шампиони. През 1967 година ЦСКА е елиминиран от Интер след 1:1 в Милано и в София, и загуба с 0:1 в допълнителния трети мач, игран в Болоня (Италия).

През 1982 година ЦСКА е елиминиран на полуфиналите от Байерн след победа с 4:3 на Националния стадион "Васил Левски" в София и загуба с 0:4 на Олимпийския стадион в Мюнхен.

ЮГОЗАПАДНА "В" ГРУПА