Английската Висша лига е пред края на един изключително интригуващ сезон. Днес ще бъде определен новият шампион, като замесени в битката са Манчестър Сити и Арсенал.

„Гражданите“ имат предимството на две точки аванс пред „артилеристите“ преди днешните мачове. Тимът на Пеп Гуардиола приема Уест Хям, докато играчите на Микел Артета домакинстват на Евертън.

Само победа гарантира със сигурност титлата на Манчестър Сити за четвърта поредна година. Ако „гражданите“ направят равен или загубят срещу „чуковете“, а Арсенал спечели в Лондон, шампионският трофей ще бъде за „артилеристите“.

При равенство в Манчестър и победа на Арсенал, отборите на Гуардиола и Артета ще завършат с по 89 точки. „Топчиите“ обаче ще имат предимство в головата разлика. Те започват последния кръг с лека преднина по този показател - +61 срещу +60 за Сити.

„Съдбата е в нашите ръце, но ако си мислите, че Арсенал се е предал - грешите. Не се надявайте, че Евертън ще направи нещо. Забравете за това, трябва сами да си свършим работата. Гледал съм мачовете на Арсенал през целия сезон. Искаме да спечелим срещу Уест Хям. Това е единственото, което ме интересува. Не мисля за нищо друго“, заяви Гуардиола преди мача.

„Това е магията на Висшата лига. Защото всеки футболен привърженик е в напрежение до последната минута на последния кръг. Затова първенството на Англия е най-конкурентното в света. Непредсказуемостта е като наркотик, кара те да тръпнеш в очакване. Много неща могат се случат и да променят шансовете за титлата. Ние задължително трябва спечелим нашия мач, едва по този начин може да се надяваме на възможност да вземем шампионския трофей“, коментира Артета преди последния кръг.