Легендарният нападател на Барселона Енрике де Кастро Гонзалес – Кини почина внезапно на 68 години от инфаркт. Той е познат на по-старите фенове у нас с участието си в мачовете срещу Ботев (Пд) през септември 1981 година, за което вече припомнихме.

Няколко месеца по-рано обаче Кини преживява огромен кошмар, а събитието намира широк отзвук не само в Испания, но и в целия свят.

През февруари 1981 година е извършен неуспешен опит за преврат с цел свалянето на крал Хуан Карлос. Само една седмица по-късно популярният футболист на Барселона е отвлечен. Това се случва непосредствено след мача за първенство между каталунците и Еркулес (Аликанте). „Червено-сините” печелят с 6:0, а Кини нанизва две от попаденията. Тогава централният нападател е на върха на славата – голмайстор на испанското първенство няколко пъти и легенда на Спортинг (Хихон). Именно от там Барса го купува година по-рано за 82 милиона песети (493 000 сегашни евро).

След въпросния двубой 31-годишният Кини се отправя към автомобила си, паркиран до стадиона. Прави грешка, като излиза последен от съблекалнята. В мига, в който отваря вратата на колата, двама души му поставят качулка на главата, напъхват го в микробус без прозорци и изчезват.

Не само в Барселона са потресени от ужасяващата новина, тъй като за първи път в историята се случва подобен екшън – толкова известен футболист да бъде отвлечен. Двамата похитители искат 100 милиона песети (днешни 600 000 евро) и поставят още едно условия – Барса да се откаже от борбата за титлата. Впоследствие се оказва, че бандитите са безработни механици от град Сарагоса, а единият от тях е заклет фен на Реал Сосиедад. Любопитното е, че в края на сезона именно тимът от Баския става шампион. Прави го и година по-късно (1982).

Целият отбор на Барселона преживява особено трудно следващите 25 дни, тъй като в този период Кини е в неизвестност. Германецът Бернд Шустер, съотборник и голям приятел на нападателя, прави изявление по телевизията, в което със сълзи на очи моли похитителите да се откажат от намеренията си.

Футболистите са потресени и не само, че не тренират пълноценно, но и губят два ключови мача. Това оказва огромно влияние върху представянето на тима в първенство. В крайна сметка Барса от фаворит за титлата завършва сезон 1980/81 на пета позиция.

Преговорите с похитителите се водят лично от губернатора на провинция Барселона Хосе Кодерк. Първоначално бандитите искат парите да бъдат преведени в швейцарска банка. Впоследствие обаче  се съгласяват да ги получат на тайна среща, на която, като вземат дебелите пачки, веднага да освободят Кини. Всъщност, такъв е планът на испанските спецслужби. Похитителите се хващат на въдицата и на въпросното място, където би трябвало да стане размяната, те са заловени. Единият от тях - 26-годишният е Виктор Мануел Диас Естебан признава, че Кини се намира на около половин километър в мазе.  

Само няколко часа по-късно той е освободен. Намират го обезводнен, пребледнял, брадясал и отслабнал, а по тялото му има синини, които доказват, че е бил измъчван. На другия ден над 150 000 души го посрещат триумфално в Барселона. Кини остава на "Камп Ноу" до 1984 година, като от 1982 до 1984-а е съотборник с Диего Марадона. След това се завръща в Хихон.

Съдът осъжда похитителите да платят обезщетение на футболиста в размер на 5 милиона песети. Кини обаче шокира всички, обявявайки следното:
„Не, не искам парите. Отказвам се от тях. Искам само да се възстановя и да играя отново за Барселона. Аз съм добър човек и въпреки че тези хора близо месец ме държаха на тъмно и в ада, им прощавам и ги разбирам! Те все пак са били в безизходица заради липсата на пари. Малките белези по мен не са от тях".

Реакцията му шокира всички из цяла Европа и ги кара да ръкопляскат. И бъдете сигурни, ако това се беше случило днес в света на социалните мрежи, постъпката на Кини щеше да събере не хиляди, не милион, а милиард лайкове...
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ