Звездата на Милан и Швеция Златан Ибрахимович написа скандална автобиография (''Jag är Zlatan Ibrahimovic'', “Аз съм Златан Ибрахимович), която официално излeзе на пазара. Нападателят вече разкри част от темите, които засяга в книгата си, сред които са напрегнатите му отношения му с треньора на Барселона Хосеп Гуардиола.

БЛИЦ ви представя интересни цитати от автобиографията:

1.Когато бях малък получих колело, БМХ. Нарекох го Фидо Дидо на името на един анимационен герой с щръкнала коса. Смятах, че това е най-готиното нещо на света. Тогава колелото ми бе откраднато от плувния басейн в Розенгард. Татко отиде там с разкопчана риза и навити ръкави. С целия си вид той казваше: “Никой не докосва децата ми. Никой не пипа техните вещи”. Дори мъжкар като него не можа да направи нищо. Фидо Дидо го нямаше и аз бях съкрушен.

2.Чувствах се като л***но в съблекалнята докато Гуардиола гледаше на мен като натрапник, аутсайдер. Той бе като каменна стена. Не забелязвах никакъв признак на живот у него и мечтаех как ще се махна от отбора.

3.Когато Гуардиола започваше да философства аз не слушах изобщо. Не ми и трябваше. Той разказваше някакви глупости за кръвта, потенето и сълзите.

4.Жозе Моуриньо е голяма звезда, той е готин. Когато се запознахме той каза на жена ми: “Хелена, ти имаш само една мисия. Храни Златан, оставяй го да се наспи и гледай да е щастлив”. Той каза какво иска и аз го харесах.

5.Моуриньо е пълна противоположност на Гуардиола. Ако Моуриньо осветява стаята, Гуардиола дърпа завесите. Мисля, че Гуардиола постоянно се сравнява с него.

6.Контузен Златан е все още сериозна опасност за всеки отбор.

7.Лионел Меси е страхотен. Той е невероятен талант, но аз всъщност не го познавам. Ние сме съвършено различни. Той е дошъл в Барселона на 13 години. Той е пораснал с тази култура и няма проблеми с тази ученическа дисциплина. В отбора всички играят за него. Той е брилянтен, но след идването ми в Барселона аз имах повече голове от него.

8.Да играя за Барса бе сбъднатата ми детска мечта, сякаш ходех по въздуха. Всичко започна добре, но тогава Меси започна да говори. Той искаше да играе в центъра, не по крилото и системата на игра се промени. Аз бях пожертван.

9.Аз едва се усмихвах на съотборниците ми. Нещо се беше случило, нещо сериозно. Станах тих и съсипан, повярвайте ми. За да играя добре аз трябва да крещя и да съм ядосан. Тогава задържах всичко в себе си.

10.Поисках среща с Гуардиола – за дискусия, не за кавга. Казах, че съм ползван по неправилен начин и добавих, че не е трябвало да ме купуват, ако им трябва друг тип играч. Казах му цитат на мой приятел: “отношението към теб е като да имаш Ферари и да го караш като Фиат”.

11.Когато аз влизах в стаята, Гуардиола излизаше. Той поздравяваше всички със “Здрасти”, а мен игнорираше. Направих много, за да се приспособя, но играчите на Барса бяха като ученици, които следваха сляпо треньора си. Аз постоянно задавах въпроси.

12.В Барса на футболистите беше забранено да идват със спортни коли на тренировка. Аз смятах, че това абсурдно, моя работа си е каква кола карам. Преди мач с Алмерия аз пристигнах с Ферари на работа. Стана страшна сцена.

13.Гуардиола се беше втренчил в мен и аз полудях. Казах си “ето го моят враг, гледа ме докато потърква плешивата си глава. Извиках към него: “Ти нямаш топки” и вероятно още по-лоши неща.

14."Роберто Манчини е денди с носна кърпичка в джоба си".

15.За информациите, че се е държал непристойно след титлата на Ювенстус през 2005-а той пише: “Виновен беше Давид Трезеге, който ме накара да пия водка след водка. Спах във ваната. Сега нося на водка повече”.

16.За инцидента с Марио Балотели, който наскоро подпали къщата си: “И аз обичам фойерверки, но ги паля на двора, никога вътре у дома”.