Финалът на Европейското първенство по футбол между Италия и Англия (3:2 след дузпи, 1:1 в редовното време) на 11 юли се е оказал истинско огнище на зараза.

Това сочи доклад на Министерството на културата и общественото здраве на Обединеното кралство, в който се посочва, че близо 3000 души, присъствали на срещата, след това са се оплакали от симптоми на зараза, а след това са дали позитивни тестове за наличие на COVID-19.

Вестник "Гардиън" пък допълва, че въпреки всички мерки за сигурност, около 9 хиляди души с COVID-19 са посетили или са били свързани със срещите от първенството.

 Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

В изследването е направен паралел между мачовете от континенталния футболен турнир и "Уимбълдън", където от 300 хиляди души по трибуните във всичките дни, има едва с 881 случая.

"Евро 2020 беше уникално събитие по отношение на неспазване на мерките и ограниченията, свързани с COVID-19. Изследванията ни показаха, че вирусът лесно може да бъде разпространен, но и контролиран, ако поведението на хората на масови спортни събития бъде съобразено с всички изисквания", коментират учените.

Припомняме, че най-гледаният мач това лято - финалът на Евро 2020 беше белязан от масово нахлуване на фенове без билети, с което беше надвишен допустимият брой фенове на "Уембли".