„Това е най-голямата сензация след раждането на Христос“, обяви легендата на Саарбрюкен Дитер Фернер.

Думите на 71-годишния бивш вратар и треньор на тима, който в момента е вицепрезидент на клуба, бяха изречени, след като Саарбрюкен стана първият четвъртодивизионен отбор, класирал се за полуфиналите на купата на Германия.

Сензацията стана факт, когато играчите на Лукас Квасниок елиминираха елитния Фортуна (Дюселдорф) след дузпи. В герой се превърна вратарят Даниел Батц, който спаси четири от дузпите на Фортуна. Освен това той парира и 11-метров наказателен удар на Роуен Хенингс в 83-ата минута на редовното време, когато резултатът беше 1:0 за Саарбрюкен.

Гостите от Дюселдорф стигнаха до продължение и дузпи благодарение на изравнителен гол на Матиас Йоргенсен-Занка в последната минута. След центриране от корнер датчанинът получи асистенция с глава от собствения си вратар Флориан Кастенмайер, който се беше включил в предни позиции.

Самият Кастенмайер се представи добре при дузпите. Двата отбора имаха общо по 10 изпълнения. Вратарят на Фортуна отрази три, но това не се оказа достатъчно. Четирите спасени дузпи от стража на Саарбрюкен Даниел Батц са рекорд в купата на Германия, тъй като откакто се води подобна статистика няма вратар с такова постижение. 29-годишният Батц има минимален опит в Бундеслигата с екипа на Фрайбург. В единствения си мач в елита губи с 0:4 от Борусия (Дортмунд) на Юрген Клоп на 5 май 2012 г., когато по два гола вкарват Роберт Левандовски и Якуб Блашчиковски.

Успехът на четвъртодивизионния тим предизвика фурор. Треньорът Квасниок сподели след мача, че за първи път вижда хора на преклонна възраст да плачат от щастие. Еуфорията превзе и иначе хладнокръвните политици. Бившият външен министър на Германия Хайко Маас, който е областта Саарланд, написа на профила си в „Туитър“: „Лудост! Чакам ви за финала в Берлин“.

Саарбрюкен през този сезон се представя като истински убиец на фаворити за Купата на страната. Тимът вече отстрани елитния Кьолн (3:2) и втородивизионните Ян Регенсбург (3:2) и Карлсруе (след дузпи). Затова всеки отбор, който изтегли четвъртодивизионния тим на жребия в неделя, ще трябва да има едно наум.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Целият този поход към историческото участие на полуфиналите се случи на едно място - „Херман Нойбергер Щадион“, който е в градчето Фьолклинген, разположено на 10 км от Саарбрюкен. Това не е основният стадион на отбора. Клубното съоръжение „Лудвигспарк“ от четири години е в ремонт и трябваше да бъде готов през 2018 г.

Феновете наскоро имаха повод за недоволство, че не играят на собствения си стадион. В петък при победата с 4:0 над Балингер от 22 кръг на Регионаллига Зюдвест осветлението угасна и срещата беше прекратена за 26 минути. Тогава запалянковците започнаха да скандират: „Лудвигспарк“, „Лудвигспарк“. Все пак „Херман Нойбергер Щадион“ няма собствени пилони за осветление, а се ползват мобилни такива специално за мачовете в тъмната част от денонощието.

Стадионът във Фьолклинген е с капацитет от 7000 места, а теренът е заобиколен с лекоатлетическа писта. Феновете може и да недоволстват, но треньорът на Саарбрюкен Лукас Квасниок е доволен от съоръжението. „Тук има атмосфера, на която отборите от Бундеслигата не са свикнали или по-скоро са забравили“, твърди 38-годишният специалист, който е роден в Полша, но семейството му емигрира през 1988 г.

„Бих заменил това класиране на полуфиналите на купата на Германия с право на участие в професионалния футбол“, обяви вицепрезидентът Дитер Фернер.

Това обаче не е много далеч. Саарбрюкен е лидер в класирането на Регионаллига Зюдвест с 55 точки, на шест пред втория Елверсберг. Право на промоция в професионалната Трета лига получава само отборът, завършил на първа позиция.

Саарбрюкен може да е сензация в германския футбол в момента и да минава за някаква екзотика, но това е славен клуб, който е сред основателите на Бундеслигата през 1962 г. През сезон 1955/56 Саарбрюкен бие Милан като гост с 4:3 в първия кръг на КЕШ, но на реванша губи с 1:4. По това време Саарланд е френски протекторат след Втората световна война и се присъединява към ФРГ едва от 1 януари 1957 г.

През последните години Саабрюкен е в миманса на немския футбол, след като за последно беше част от Бундеслигата през сезон 1992/93. Последното участие във втора дивизия беше през сезон 2005/06. Дори и в лошите времена феновете продължиха да подкрепят отбора си. През 2007 г. над 1000 от тях пътуваха за Щутгарт, за да видят изпадането в Оберлигата. Настоящата цел за промоция в Трета лига е поставена през 2014 г.

С представянето през настоящия сезон това изглежда напълно възможно. Това обаче не става без скандални ситуации. В началото на декември треньорът Дирк Лотнер беше уволнен, въпреки че имаше 15 победи в 19 мача (едно равенство и три загуби). Тогава начело на отбора беше назначен Квасниок, който записа три успеха в три мача и г.р. 13:0.

Финансовото положение в клуба е стабилно, благодарение на собственика и президент Хартмут Остерман. Бизнесменът има бизнес с хотели и луксозни резиденции. През 2002 г. той беше арестуван заради подозрение за данъчни измами, но впоследствие делото беше прекратено. През 2009 г. срещу него имаше обвинения, че се е облагодетелствал от дарения за изборите в Саарланд, но назначената парламентарна комисия не доказа вината му. Парите на Остерман не само донесоха финансова стабилност на Саарбрюкен, но и помогнаха за събирането на силен отбор.

„Не сме някакъв отбор-мечта, но за първенството, в което играем, имаме приличен състав“, признава спортният директор Маркус Ман.

Важен играч в защитата на отбора е 31-годишният Кристофер Шорх, който има опит в Бундеслигата с Херта и Кьолн, а освен това е играл за втория отбор на Реал (Мадрид). Капитанът Мануел Цайтц също е натрупал мачове в германския елит за Нюрнберг. В халфовата линия е и косовският национал Фанол Пердедай. Не бива да се подценява факта, че Саарбрюкен отстрани Фортуна (Дюселдорф) без основния си голмайстор. Себастиан Якоб, който има 17 гола в 18 мача от началото на сезона, не е играл от един месец заради контузия.

Сега всички в града се надяват да получат домакинството и на полуфинала за купата на Германия, за да се възползват от атмосферата на стадиона във Фьолклинген. Само, че желанието им няма да се изпълни. Дори и бъде определен за домакин, Саарбрюкен ще трябва да домакинства в Майнц, тъй като „Херман Нойбергер Щадион“ не отговаря на изискванията за полуфиналите на Купата.

„Тогава по-добре да не дават мача по телевизията, за да дойдат повече хора на стадиона“, заяви нападателят Тобиас Йенике.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ