ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА - ТУК!

След като спечели само 3 точки в първите си три мача от Група Е, шансовете на италианския шампион Ювентус за продължаване към осминафиналите на Шампионската лига не изглеждаха никак добри. След последвалите домакински победи над Нордселанд (4:0) и Челси (3:0) обаче „бианконерите” са само на една точка от следващата фаза на турнира. В последния кръг „Старата госпожа” гостува на вече класиралия се за следващия етап Шахтьор (Донецк), който при равенство ще си гарантира дори първото място в групата. Ремито изглежда удобен резултат и за двата отбора, а това дава повод да си припомним петте най-мръсни уговорки в историята на футбола.

Скандинавският пакт
111_2.jpg

Преди последните мачове от Група C на Евро 2004 Италия се нуждае от победа над аутсайдера България, за да продължи към четвъртфиналите на турнира в Португалия. В другия мач от групата Дания и Швеция не трябва да завършват наравно с по-висок резултат от 1:1. Такова равенство или победа за един от двата тима биха класирали „скуадра адзура” напред. Какво се случва тогава? Италия побеждава родните национали с 2:1, но в същото време Дания и Швеция явно са сключили някакъв скандинавски пакт и завършват 2:2. Последният гол пада секунди преди края и негов автор е шведът Матиас Йонсон, който се възползва от безумна вратарска грешка на Томас Сьоренсен. Този резултат класира и двата тима в следващия етап за сметка на „скуадра адзура” заради по-добрата им голова разлика. Иначе и трите отбора имат по 5 точки в актива си. По-късно букмейкърите разкриват, че е имало нереално високи залози за точен резултат 2:2 в мача. Италианците обвиняват датчани и шведи в манипулиране на срещата помежду им, но в крайна сметка УЕФА излиза със становище, че такова нещо няма.



Срамът от Хихон
112_2.jpg

Равенството между Дания и Швеция от 2004 година събужда спомени за скандалната победа на ФРГ (Федерална Република Германия) срещу Австрия с 1:0 на Световното първенство в Испания през 1982 година. Още в 10-ата минута Хорст Хрубеш открива резултата в полза на ФРГ и след това в продължение на 80 минути двата отбора въобще не се атакуват. Те обаче отлично знаят, че този резултат ги праща в следващия етап на турнира за сметка на Алжир. Преди това и ФРГ и Австрия са си спечели мачовете срещу аутсайдера в групата Чили и продължават напред заради по-добра голова разлика. Алжир не може да направи нищо, тъй като играе мача си с Чили ден по-рано и печели само с 3:2. Алжирците, които на 16 юни бият немците с 2:1, протестират бурно и по-късно ФИФА решава последните срещи от групите на такъв турнир да се играят по едно и също време.




Перуанската капитулация
111_1.jpg

Правилото за изиграване на последните мачове от дадена група по едно и също време все още не е въведено по време на Световното първенство през 1978 година в Аржентина. Тогава домакините от Аржентина прекрасно знаят точно каква победа им е нужда срещу Перу, за да завършат първи в групата си и да изпреварят тима на Бразилия, победил Полша с 3:1 по-рано през същия този ден. „Гаучосите” трябва да победят с поне 4 чисти гола, но перуанците капитулират напълно в крайна сметка Аржентина печели с 6:0, за да се класира на финала, който по-късно печели срещу Холандия с 3:1 след продължения. Любопитен факт е, че перуанският вратар Рамон Кирога е роден в Аржентина, което засилва подозренията, че е имало манипулация на въпросния мач с „гаучосите”.




Нужда от само едно намигване
112_1.jpg


Дори и да се играят по едно и също време срещите от последния кръг на групова фаза, няма никакви гаранции, че отборите ще играят честно. На Мондиал 1990 в Италия Ейре и Холандия са напълно наясно, че равенство помежду им ще е напълно достатъчно, за да прескочат групата заедно с Англия. Ирландците и „лалетата” завършват 1:1 и продължават към осминафиналите с по 3 точки в актива си, а на последната позиция с 2 пункта остава Египет, загубил с 0:1 от Англия в последния си мач. Победа за Холандия или Ейре би класирала в следващия етап и „фараоните”, но това не се случва. Рууд Гулит вкарва за Холандия в 10-ата минута, а Нийл Куин бележи за Ейре в 71-ата минута, след която и двата отбора доиграват мача като на тренировка. По-късно капитанът на Ейре Мик Маккарти разкрива, че не е имало някаква устна договорка, но след изравнителното попадение на Куин голмайсторът на „лалетата” просто е намигнал, а това се е приело като знак, че резултатът трябва да остане непроменен.




Испанска инквизиция
111.jpg
Има случаи, при които единият от отборите просто не иска да играе. Със сигурност има нещо подозрително в начина, по който Малта капитулира и губи мача си срещу Испания на 21 декември 1983 година в квалификациите за Евро 1984. Мачът е без значение за островната страна, но „Ла Фурия” се нуждае на всяка цена от победа с 11 гола разлика, за да измести Холандия от първото място в квалификационната група. Това изглежда напълно непосилно за иберийците, които водят само с 3:1 на почивката. През второто полувреме обаче Испания вкарва още 9 безответни гола за крайното 12:1, като Карлос Сантиляна и Иполито Ринкон завършват мача с по 4 попадения на сметката си и по този начин класират отбора си с по-добра голова разлика за финалите на Евро 1984.