В края на миналия сезон Нюкасъл изпадна от Висшата лига. Наложи се клубът да се освободи от няколко играчи с високи заплати. За сметка на това се даде шанс на млади футболисти да покажат способностите си. Такъв е и случаят с 18-годишния нападател Найл Рейнджър, за когото може да се каже, че “свраките” го спасиха от бъдещето на уличен гангстер.

Рейнджър все още има да доказва качествата си, но получава шанс за това на “Сейнт Джеймсис Парк”. В началото на септември младокът се отблагодари за доверието при успеха с 1:0 над Лестър, като асистира за победния гол на Дани Гътри.

Представянето му на терена от старта на сезона рязко контрастира от поведението, което му донесе 11-седмичен престой в приют за млади престъпници, след като бе замесен в уличен грабеж в лондонския район “Мъсуел Хил”.

“Преместването в Нюкасъл бе като глътка свеж въздух за мен. Напускането на Лондон ми помогна, тъй като нещата там не се развиваха в правилната посока за мен. В Нюкасъл вече си създадох някои много добри приятелства”, твърди Рейнджър.

През лятото “свраките” бяха напуснати от Майкъл Оуен, Марк Видука и Обафеми Мартинс. Това означава, че тежестта в атаката на тима падна на Шола Амеоби и Анди Керъл. Контузията на последния даде шанс за изява на 18-годишния Рейнджър.

Пред предначертаното бъдеще да стане част от банда, вършеща престъпления по лондонските улици, изведнъж се оказа, че умението да бележи голове ще промени живота на тийнейджъра. Точно това качество му издейства пробен период в Суиндън преди началото на миналия сезон.

“Вкарах няколко гола, но внезапно моят агент получи обаждане от Денис Уайс, който по това време беше в Нюкасъл, спомня си Рейнджър. – Отидох на проби, играх в една контрола и ми предложиха двегодишен договор.”

Именно в пробния период при “свраките” младият нападател отчаяно се е опитвал да направи впечатление и да не се проваля, след като веднъж е изпуснал подобна възможност в Саутхемптън. Той е изгонен от “светците” заради серия от дисциплинарни проблеми.

“Идването в Нюкасъл за мен бе истински културен шок, трябваше да деля съблекалнята със звезди като Майкъл Оуен. Възможността да тренирам с такива големи играчи бе невероятна. Аз бързо се отърсих от притеснението, тъй като останалите момчета ме накараха да се чувствам като част от семейството”, спомня си младият нападател.

В последния мач на Кевин Кигън начело на тима през миналата есен той попада в групата за двубой от Висшата лига и това е именно срещу любимия отбор от детството му – Арсенал и при това на “Емирейтс”.

“Когато ми казаха, че ще бъда на пейката, не можех да повярвам. Все пак това бе Арсенал, отборът който подкрепях като малък. Никога през живота си не съм мислел, че ще бъда част от мач, който се играе на “Емирейтс”. Целият настръхнах”, твърди младокът.

Сега обаче целият Нюкасъл е настръхнал пред очертаващото се добро бъдеще за 18-годишния нападател и за любимия им тим, който оглавява класирането на Чемпиъншип и е на път към завръщането във Висшата лига. Доброто представяне на “свраките” от началото на сезона накара опитни играчи като Джоуи Бартън и Кевин Нолан да поискат по-продължителни договори за треньорите Крис Хютън и Колин Колдърууд.
Джон Ричардсън, “Дейли Експрес”

ТОВА Е НАЙЛ РЕЙНДЖЪР
http://www.nufc.premiumtv.co.uk/javaImages/2a/89/0,,10278~3770666,00.gifРоден на 11 април 1991 г.
Ръст: 188 см.
Пост: нападател
Клуб: Нюкасъл
Номер на екипа: 30
Предишни клубове: Кристъл Палас, Саутхемптън
Мачове/голове за Нюкасъл: 12/0
Мачове/голове за Англия до 19 г.: 10/0