Огромен скандал може да избухне съвсем скоро, ако обсъжданите от Световната футболна асоциация ФИФА промени влязат в сила. Според тях световните първенства ще трябва да се играят на всеки две години, което реално прави невъзможно провеждането на континенталните турнири.

Шефът на Европейската футболна асоциация Александър Чеферин реагира остро на идеята и дори заплаши с бойкот.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Може да решим да не играем. Доколкото знам, южноамериканците (КОНМЕБОЛ) са на същото мнение. Така че късмет с такова световно първенство. Мисля, че това никога няма да се случи, защото противоречи на основните принципи на футбола. Провеждането на голям турнир в рамките на месец всяко лято е мъчение за футболистите. Ако това е на всеки две години, то се сблъсква със Световното първенство за жени и с олимпийския футболен турнир. Световното е толкова специално, именно защото е на всеки четири години и го очаквате с нетърпение като Олимпиадата, това е страхотно събитие. Не виждам как нашите федерации ще подкрепят подобно решение", отсече Чеферин.

Ръководителят на работата група към ФИФА, която роди идеята за Мондиал на две години - Арсен Венгер, защити предложението.

"Като цяло получихме много добри отзиви, но решението ще бъде взето по демократичен начин от всичките 211 федерации, членки на ФИФА. Ние пък можем само да продължим да се консултираме с други хора. Сигурен съм на 100 процента, че моето предложение е правилно за структурата на футбола в днешни времена. Ако хората имат по-добри идеи, аз съм готов да ги изслушам и да ги приема. Подчертавам, че аз не гласувам, а само правя предложения, които според мен могат да подобрят футбола като продукт. Това е основната ми цел", каза още французинът.