Английските грандове Ливърпул и Манчестър Юнайтед, както и Реал Мадрид, са обвинени, че подготвят разрушението на футбола в заговор с ФИФА. Думите са на шефа на испанската Ла Лига Хавиер Тебас. Той смята, че алчните грандове са прекарали месеци в интриги за създаването на Европейска Суперлига.

Испанецът твърди, че американският собственик на Юнайтед Джоел Глейзър и този на Ливърпул Джон Хенри са работили с президента на ФИФА Джани Инфантино и президента на Реал (Мадрид) Флорентино Перес по планове, които ще развалят познатата игра.

„Това би било катастрофа за футбола, ще унищожи екосистемата и баланса на играта в Европа. Целият този подземен проект започна с Инфантино и Перес, но Глайзър и Ливърпул също бяха активни и провеждаха срещи. Всички те се опитват да го пазят в тайна, преди историите за това да започнат да появяват през октомври“, заяви Тебас.

„Този ​​проект Суперлига ще съсипе Шампионската лига. Това е, което търсят. Шампионската лига изчезва, а парите, които генерира, ще си ги разделят между себе си“, заяви още Тебас пред „Sun“.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Според него плановете могат да бъдат стартирани официално следващия месец, като останалите 14 клуба във Висшата лига има риск да загубят до 3 милиарда заради това.

„Очевидно е, че Джани Инфантино е участвал в срещи и е бил домакин на клубната организация, за да може да работи по Суперлигата. Той работи по това и дори ги насърчава да я създадат. В документите, в които имаме информация за Суперлигата, се споменава кодово име „W01“, което ясно се отнася за г-н Инфантино. Това е кодовото му име. Ако греша, ще се извиня. Но ние разполагаме с информация и фактите са на лице. Мисля, че хората ми казват истината“, заяви още Тебас.

Трите клуба, както и ФИФА, отказаха да отговорят на твърденията на Тебас.

Само преди седмица обаче от ФИФА обявиха твърдо, че няма да подкрепят създаването на такава лига. 

"ФИФА и шестте континентални конфедерации решително подчертават, че Суперлигата няма да бъде призната от нас. Всеки клуб или футболист, участващ в този турнир, няма да бъдат допуснати до участие в никакво съревнование под нашата егида", каза тогава Инфантино.