ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

В момента това е най-голямото футболно чудо на Европа за 2023 година. Името му е почти невъзможно да бъде произнесено без запъване, но представянето му е поредната приказка, каквато рядко може да бъде видяна в най-силния турнир на Стария континент.

Клаксвикар Итротарфелаг от Фарьорските острови е сензацията на Шампионската лига. Отборът, известен сред феновете в Европа като Клаксвик, а в родината си наричан с кратичкото КИ, в момента участва в третия квалификационен кръг на ШЛ. Това означава, че основаният на 24 август 1904 г. клуб има гарантирано участие в групите на Лигата на конференциите. Приказката, наречена Шампионска лига на УЕФА, обаче не може да се счита за приключила. Във вторник вечерта Клаксвик записа домакинска победа след обрат с 2:1 над норвежкия Молде и има всички основания да мечтае за попадане в плейофния кръг.

Чудото на клуба от град Клаксвик, който е с население от 5000 жители, започна още в първия квалификационен кръг. Фарьорският тим направи домакинско 0:0 с Ференцварош, което се прие като чудо за местния футбол и сериозна доза подценяване от унгарския гранд. Големият шок дойде на реванша, когато КИ спечели с 3:0 насред Будапеща, нанизвайки и трите гола през първото полувреме. Това доведе до уволнението на руския треньор на Фради Станислав Черчесов, а като вариант за негов наследник беше посочен Станимир Стоилов.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

В следващия кръг за фарьорския тим имаше по-близък в географско отношение съперник – шведският Хекен. Последва ново домакинско нулево равенство, а реваншът беше решен след изпълнение на дузпи. Редовното време завърши при резултат 2:2, като крилото Арни Фредериксберг, вкарал два гола в Будареща, отново се разписа два пъти в Швеция. В продълженията домакините поведоха с попадение на Ибрахим Садик в самия край на първото продължение. В 109-ата минута Петер Абрахамсон си вкара автогол за 3:3, с което доведе до изпълнение на дузпи. При тях шведският вратар на гостите Нилс Йонатан Йохансон попари своите сънародници и спаси две дузпи. Това се оказва достатъчно за Клаксвик да се класира за следващия кръг.

Случаят на Нилс Йонатан Йохансон е доста любопитен. 31-годишният швед само допреди три месеца играеше като защитник в норвежката пета дивизия, въпреки че традиционното му място на терена и именно под рамката на вратата. След това той беше уговорен от треньора Магне Хосет да се премести във Фарьорските острови, където дипломираният електротехник да играе на титулярната си позиция. Йохансон, който има поставена цена от 25 000 евро от специализирания сайт "Transfermarkt", не е единственият футболист в отбора, който има професия извън футбола. Всички играчи на КИ са полупрофесионалисти.

Нилс Йонатан Йохансон не крие разочарованието си от жребия на отбора си до момента в Шампионската лига. След Ференцварош се изправи срещу Хекен, а сега срещу Молде.

„Тъжно е, когато играеш за тим от Фарьорските острови и за мачовете в Европа ти се налага да пътуваш до Гьотеборг и Молде. Аз съм швед, а приятелката ми е от покрайнините на Молде. Бил съм на тези места безброй пъти. Надявах се на някаква по-екзотична дестинация“, признава вратарят, който със сигурност ще има повод за по-далечни пътувания, тъй като отборът му има гарантирано участие в евротурнирите до края на годината.

Другият футболист на Клаксвик, на когото трябва да се обърне внимание е 31-годишното дясно крило Арни Фредериксберг. Бившият национал на Фарьорските острови до момента има шест гола от началото на квалификациите на Шампионската лига. Той се разписа два пъти срещу Ференцварош в Унгария, два пъти срещу Хекен в Швеция и два пъти срещу Молде. Това не е никак лошо постижение за футболист, който се прехранва като продава произведена в Норвегия замразена пица. През цялата си кариера е играл на територията на Фарьорските острови, започвайки в Рунавик и преминавайки през Б-36 Торсхавн. През 2021 г. година акостира в Клаксвик и печели две поредни шампионски титли и две суперкупи на страната. През 2021 г. е определен и за футболист на годината в родината си.

Бившият младежки национал на Германия Кевин Шиндлер, който има две години като треньор на фарьорския ХБ Торсхавн направи коментар пред „Билд“, с който даде ясно сравнение за измеренията на успеха на Клаксвик.

„Фарьорските острови разполагат с 2-3 отбора, които са малко по-силни от останалите. Тяхното ниво се равнява на клубовете от Трета лига или от регионалните лиги в Германия. За да обясня разликата, ще трябва да направя сравнение. Представете си, че отбор от германската четвърта дивизия елиминира Байерн за купата на Германия. Нещо подобно представлява чудото, което Клаксвик постига до момента в Шампионската лига“, признава 35-годишният Шиндлер.

„След първия мач срещу Молде все още шансовете за прогрес на Клаксвик са 50:50. Това обаче не е разочароващо. Единствено показва, че нещо хубаво във футболно отношение се случва на Фарьорските острови. Играчите искат да се докажат и да си уредят трансфер в по-силно първенство, обикновено в Дания. Освен това в страната започнаха да се канят амбициозни треньори, които също са мотивирани да се покажат“, допълва бившият играч на Вердер, Аугсбург, Ханза (Рощок), Санкт Паули и др.

Именно такъв е случаят с бившия норвежки национал Магне Хосет, който от началото на годината е начело на КИ. Досегашният му треньорски опит беше в ролята на асистент в норвежкия Кристиансунд. Сега той е амбициран да отстрани Молде, където като футболист игра в продължение на осем години и спечели три шампионски титли и една купа на страната. 42-годишният норвежец вече направи впечатление с успехите си в Шампионската лига, а това със сигурност може да му донесе предложения за работа в доста по-престижни отбори.

За неутралните футболни фенове предстои да видят докъде ще продължи футболната приказка на Клаксвикар Итротарфелаг в Шампионската лига и дали тимът от Фарьорските острови ще успее да влезе в групите на турнира. Дори и това да не се случи, попадане в групите на Лига Европа или сигурното участие в групите на Лигата на конференциите е достатъчно силно признание за свършената работа в Клаксвик, където местният стадион "Вид Джупумирар" може да събере половината население на града. Съоръжението има капацитет от 2500 места, но само 524 от тях са със седалки. Затова и мачът срещу Молде се игра на националния стадион "Торсвьолур" в Торсфавн, който има 6500 седящи места.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!