Амир Галеноей е новият старши треньор на националния отбор на Иран, съобщи местната информационна агенция ИРНА.

59-годишният специалист застава начело на тима за втори път в кариерата си. Той заменя португалеца Карлош Кейрош, който напусна през декември след отпадането от световното първенство в Катар. Персите се класираха за шести път на Мондиал, но и при този опит не успяха да преминат груповата фаза.

В първия период начело на Галеноей през 2006 и 2007 година националният отбор на Иран не постигна особени успехи, но той остава един от най-уважаваните наставници на клубно ниво в страната със своите пет шампионски титли.

Футболните фенове в Иран обаче не са особено доволни от решението на федерацията, тъй като смятат, че новият национален селекционер разчита на прекалено консервативни атаки и се надяваха да видят начело на тима легендарния нападател Али Даеи.

Той обаче беше отхвърлен като вариант от ръководството на федерацията заради активната си роля в антиправителствените протести, в които иранците искат повече права за жените. Заради санкциите от Запада над режима в Техеран назначаването на чуждестранен специалист в момента също бе практически невъзможно.