Испанската футболна лига, която администрира провеждането на Примера дивисион, ще обжалва пред съда решението на ФИФА да увеличи броя на участниците на световното първенство през 2026 година. Както е известно, днес световната футболна централа обяви, че единодушно е прието увеличението на участниците от 32 на 48 отбора.

„Считаме, че това е много лошо решение. Не харесваме начина, по който е взето, тъй като това става без участието на най-силните първенства. Освен това подобно увеличение вреди на професионалния футбол. Нашата организация скоро ще се обърне към съда, за да обжалва това решение на ФИФА“, заяви шефът на Лигата Хавиер Тебаса пред „Марка“.

Европейската клубна асоциация (ECA), в която членуват най-големите футболни клубове на стария континент, също се изказа срещу увеличението на броя на участниците на световното първенство.

„Ние вече се бяхме обявили против такова увеличение. Сега отново повтаряме позицията си. Настоящият формат е доказан и успешен. Не харесваме и начина, по който все това решение и не се допита до тези, които най-много ще пострадат от увеличения брой на участниците на световното първенство, което ще рефлектира и върху периода на провеждането на шампионата. Това пък ще доведе до промени и в графика на националните първенства“, обявиха от ЕСА.

„Разбираме, че зад взетото от ФИФА решение стоят предимно политически причини, а не спортни. За нас подобен натиск е недопустим. Започваме анализ на влиянието, което разширението на световното първенство ще окаже. Изводите ще бъдат обсъдени на следващото ни събрание в края на месеца“, допълниха от организацията.