Полузащитникът на Манчестър Сити Кевин де Бройне ще води подмладения отбор на Белгия на Евро 2024 (14 юни – 14 юли), което ще се проведе в Германия. В състава попадна и Аксел Витсел, който не е играл за родината си дълго време.

Де Бройне и Витцел попаднаха в списъка от 25 играчи, представен от треньора Доменико Тедеско. Вратарят на Реал (Мадрид) Тибо Куртоа, който се готви за финала на Шампионската лига, не попадна в селекцията. Крайният защитник Максим де Кайпер, който спечели белгийската лига с Брюж миналия уикенд, е единственото ново лице.

Де Бройне и Витсел остават членове на така нареченото златно поколение белгийски играчи. Докато присъствието на Де Бройне се очакваше, това на Аксел Витсел е изненада, след като Тедеско го изхвърли от първия състав миналата година. Скоро след това защитникът обяви оттеглянето си от международния футбол и не участва в квалификациите.

Селекционерът призна, че последните изяви на Витсел с Атлетико (Мадрид) са го убедили, че 35-годишниятбранител е правилният избор, но според него Куртоа не е готов за Евро 2024, след като наскоро се завърна от контузия.

38-годишният специалист наследи Роберто Мартинес като селекционер на Белгия през февруари 2023 г. Той все още не е загубил мач начело на „червените дяволи“.

Белгия ще се изправи срещу Словакия, Румъния и Украйна в група „Е“ на Евро 2024. Най-доброто представяне на „червените дяволи“ на европейско първенство е второ място през 1980 г.

СЪСТАВЪТ НА БЕЛГИЯ
Вратари: Матс Селс (Нотингам Форест), Кун Кастелс (Волфсбург), Томас Камински (Лутън).
Защитници: Уот Фаес (Лестър), Тимъти Кастан (Фулъм), Артур Теате (Рен), Ян Вертонген (Андерлехт), Аксел Витсел (Атлетико Мадрид), Зено Дебаст (Андерлехт), Тома Мюние (Трабзонспор), Максим де Кайпер (Клуб Брюж)
Халфове: Астер Вранкс (Волфсбург), Юри Тилеманс (Астън Вила), Орел Мангала (Лион), Кевин де Бройне (Манчестър Сити), Артур Вермеерен (Атлетико Мадрид), Амаду Онана (Евертън)
Нападатели: Ромелу Лукаку (Рома), Шарл де Кетеларе (Аталанта), Джереми Доку (Манчестър Сити), Лоис Опенда (Лайпциг), Леандро Тросар (Арсенал), Йохан Бакайоко (ПСВ Айндховен), Доди Лукебакио (Севиля), Яник Караско (Ал-Шабаб).