Колумбия взе своя малък реванш за загубата от Аржентина на финала на Копа Америка, след като победи световния шампион с 2:1 в квалификация за Мондиал 2026 от Зона КОНМЕБОЛ, играна в Баранкиля. За „гаучосите“ това е първа загуба като гост в пресявки за планетарен шампионат от 2017 г. насам.

Аржентина е единственият отбор, победил Колумбия от началото на 2022 г. до момента (при това два пъти), но сега домакините показаха, че са научили уроците си. „Лос Кафетерос“ нанесоха втора загуба на „албиселесте“ от началото на квалификациите за Мондиал 2026. За последно аржентинските национали бяха допуснали поражение от Уругвай (0:2 в Буенос Айрес на 17.11.2023 г.), а след това записаха 12 поредни мача без загуба.

Колумбия откри резултата в 25-ата минута, когато Хамес Родригес центрира от ръба на наказателното поле към далечната греда, където Йерсон Москера с глава вкара първия си гол за националния отбор.

След като не успя да регистрира нито един удар към вратата на домакините преди почивката, Аржентина изглеждаше по съвсем различен начин в началото на второто полувреме. Само две минути след подновяването на играта Николас Гонсалес пресече подаване в половината на домакините, преодоля Москера и стреля под плонжа на Камило Варгас и вкара за 1:1.

Равенството не се задържа дълго. В 60-ата минута Хамес Родригес върна аванса на домакините с точно изпълнение на дузпа. Наказателният удар беше отсъден след намесата на ВАР, след като беше прегледано нарушение на Николас Отаменди срещу Даниел Муньос. Аржентина опита отново да стигне до изравняване, но отвори пространства в защитата си. Това позволи на Колумбия да направи няколко опасни контраатаки, като при една от тях Емилиано Мартинес направи отлично спасяване след удар на Джон Дуран.

До нов гол не се стигна до края на мача, а това позволи на колумбийците да вземат победата и да съкратят на две точки изоставането си от Аржентина в класирането на квалификационната група в Зона КОНМЕБОЛ. Аржентинците са лидер с 18 точки, „лос кафетерос, които нямат загуба от началото на пресявките, са втори. На 10 октомври Колумбия гостува на Боливия, а няколко часа по-късно Венецуела приема „гаучосите“.