Италианският Рома безспорно е големият хит на този футболен сезон в Европа. Тимът на Руди Гарсия е единственият тим на Стария контитент с 10 победи в първите си 10 мача от шампионата. Най-близо до "римските вълци" е Барселона, но тимът на Тата Мартино има равенство в един от 11-те си мача досега. Рома е сред малкото отбори в света с пълен точков актив, а компания на италианците правят тимове от Кувейт (Ал Кувейт 7-0-0), ЮАР (Ал Ахли 6-0-0), Трининад и Тобаго (Уилямс Кънекшън 5-0-0) , Антигуа и Барбуда (Хопърс 4-0-0) и други. В Европа обаче няма нито един отбор с подобно постижение - само победи в изиграните мачове за първенство. Постижението на Рома от десет мача и десет победи е историческо за италианския футбол, нито един отбор до момента не е записвал подобен старт в елита.
 
Освен липсата на загубени точки през сезона, римският тим има и само един допуснат гол във всички изиграни 10 мача от първенството, а героят засега е Джонатан Биабиани от Парма, който открива резултата за загубата на тима си с 1:3 на 16 септември. Ако продължи в същия дух, тимът на Руди Гарсия ще може да претендира за шампионската титла в Италия, която вече е била притежание на "вълците" през 1942, 1983 и 2001 година. Няма да е изненадващо, ако Рома стъпи на върха през този сезон, след като оставаше номер 2 в 6 от последните 12 сезона в Италия (2010, 2008, 2007, 2006, 2004 и 2002, като през 2001 е вече споменатата трета титла.
 
Какво обаче се крие зад отбора на Рома през този сезон, който по всичко личи има амбиции за нещо повече от място в евротурнирите.
 
ТРЕНЬОРЪТ
Руди Гарсия е 49-годишен специалист, роден в Немур (Франция). Играл като полузащитник, но без никакви значими успехи. Започва треньорската си кариера в Ил дьо Франс като играещ мениджър, а от 2001 година поема Сент Етиен. Следват години в Дижон, Льо Ман, а между 2008 и 2013 година специалистът работи в Лил. Именно с френския тим Гарсия постига 106 победи в 204 мача. Печели титлата и Купата на Франция през 2011 година, когато е избран и за Треньор на годината. От началото на този сезон Гарсия води Рома, явно с амбиция да се докаже в едно от най-силните първенства в света.

rudi_garcia.jpg
 
СТАДИОНЪТ
Рома няма собствен стадион и дели "Олимпико" с градския съперник Лацио. Съоръжението съществува от 1936 година, с капацитет 82 хиляди места, докакин на Летните олимпийски игри през 1960 година. През този сезон Рома играе първия си мач на "Олимпико" срещу Верона и побеждава с 3:0. Следват успехи над Лацио (2:0), Болоня (5:0), Наполи (2:0) и Киево (1:0) за категоричното 15 точки и голова разлика 13:0 у дома.
 
ОТБОРЪТ
Играчите са най-важното нещо за успеха на всеки отбор. Те печелят и губят срещите, а от това с какви футболисти разполага даден тим могат да бъдат определени и шансовете му за успех. През този сезон в Рома бяха привлечени играчи за цял нов отбор, сред които Кевин Стротман (ПСВ Аайндховен), Меди Банатия (Удинезе), Адем Ляич (Фиорентина), Жервиньо (Арсенал), Морган де Санктис (Наполи), всички от които основни в селекцията на Гарсия от началото на сезона.
 
Рома се раздели с важни играчи като Маркиньос (ПСЖ), Ерик Ламела (Тотнъм), Пабло Освалдо (Саутхямптън), Боян Къркич (Барселона), Мартен Скеленбург (Фулъм) и други.
 
В настоящия състав на Рома има едва четирима играчи, дошли от школата на тима - младоците Алесио Романьоли и Федерико Ричи, както и превърналите се в легенди Даниеле де Роси (30 г.) и Франческо Тоти (37 г.). Голмайстор на отбора засега е 22-годишният Алесандро Флоренци с 4 гола, но заедно с него още трима са вкарали по три попадения за общо 24-те в 10 мача - Миралем Пянич, Адем Ляйч, Жервиньо и Франческо Тоти. Ветеранът Тоти е номер 1 по асистенции с 6 голови паса, а с една по-малко е Кевин Стротман.
 
Четирима играчи са играли във всички срещи на "вълците" от началото на сезона - Леандро Кастан, Даниеле Де Роси, Меди Бенатия и вратарят Морган де Санктис, а групата до 11 с най-много срещи допълват Миралем Пянич, Кевин Строман, Федерико Балзарети, Франческо Тоти, Алесандро Флоренци, Майкон и Жервиньо.
 
Основният състав на Рома досега през сезона:
Вратар: Де Санктис
Защитници: Кастан, Бенатия, Балзарети, Майкон (Торосидис и Додо)
Полузащитници: Де Роси, Пянич, Строман, Флоренци (Ляич и Маркиньо)
Нападатели: Тоти, Жервиньо (Бориело)
 
ЗВЕЗДАТА
Лидер на Рома и през този сезон е неостаряващият Франческо Тоти. Ветеранът вкарва и подава с еднаква лекота (3 гола и 6 асистенции). Въпреки това Рома трудно може да бъде наречен отбор от лидерски тип. "Вълците" нямат само един играч, от който да зависи всичко - в средата на терена блести Даниеле Де Роси, но освен него еднакво важни за успехите са Кевин Стротман, Миралем Пянич и младият Флоренци. В атака освен Тоти с опит и голове помага и миналият през Арсенал - Жервиньо.

СТАТИСТИКАТА
Притежание на топката: 57% средно на мач
Спечелени първи топки: 51%
Спечелени въздушни двубои: 51%
Спечелени единоборства в защита: 70%
Точност на подаванията: 86%
Точност на ударите към вратата: 49%
Извършени фаулове: 138
Жълти картони: 25
Червени картони: 2

СЕРИЯТА НА РОМА
1 кръг, Ливорно – Рома 0:2
2 кръг, Рома – Верона 3:0
3 кръг, Парма – Рома 1:3
4 кръг, Рома – Лацио 2:0
5 кръг, Сампдория – Рома 0:2
6 кръг, Рома – Болоня 5:0
7 кръг, Интер – Рома 0:3
8 кръг, Рома – Наполи 2:0
9 кръг, Удинезе – Рома 0:1
10 кръг, Рома – Киево 1:0