Новата звезда на бразилския футбол и Сантос Неймар, който почти сигурно ще заиграе от януари в Реал (Мадрид), е обзет от мисли за евентуалното си първо участие на Световно първенство след 3 години в родината си. За начало обаче Неймар бе асистент при жребия за квалификациите и бе на сцената до личности като Роналдо, Марио Загало и Кафу.

В ексклузивно интервю за сайта на ФИФА голмайсторът, който все още не е навършил 20 години, говори по теми като възможния сблъсък между Сантос и Барселона на Световното клубно първенство в Япония от 8 до 18 декември.

Цялото интервю с Неймар:

- Що за чувство е да знаеш, че ще можеш да участваш на Световното първенство през 2014 година и в същото време да стоиш на сцената по време на жребия за квалификациите?
- Много съм щастлив, че бях на жребия за световните квалификации. Достави ми огромно радост, а още повече, че Световното първенство ще се проведе в родината ми. За мен бе голяма чест да взема участие в тегленето на жребия заедно със звезди като Роналдо, Кафу, Зико и други.

- Вие вече приключихте първия си официален турнир с А-отбора на Бразилия, а именно Копа Америка. Очаквахте ли, че на Селесао ще му бъде толкова трудно?
- Повечето национални отбори играят така срещу Бразилия. Силно прибрани в защита и дебнещи на контраатаки. За съжаление нещата са такива. Трябва да сме подготвени за това и да се учим как да играем срещу такъв тип противници. Трябва психологически да се настроим за това, за да не бъдем отново изненадани.

- Много аспекти от този турнир обаче при всички положения биха могли да бъдат полезни за кариерата Ви в националния тим. Как виждате нещата Вие?
- Вярно е. Има и някои ценни аспекти. Опитът, който събрах по време на турнира със Селесао, ще бъде много важен за остатъка на моята кариера. В този момент се учи много. Човек среща трудности, но се напасва към нещата.

- Мислите ли, че понякога хората забравят, колко сте млад и Вие и останалите играчи, които тъкмо започват да играят за националния отбор? Считате ли за правилно да се очаква толкова много от такава тайфа като вашата?
- Смятам го за правилно. Ако човек погледне от гледна точка на ежедневната работа и това, какво постигаме с клубовете си, тогава такава отговорност в края на краищата е напълно нормална във футбола. Трябва да го приемем. И ние сме там, за да се учим и да привикваме към това. Надявам се, че до 2014 година ще сме научили достатъчно, за да изведем Бразилия до спечелването на титлата.

- Да поговорим малко за Сантос и за фамозния Ви гол срещу Фламенго. Опишете накратко цялото развитие на ситуацията от Ваша гледна точка...
- Атаката започна по лявото крило. Преодолях двама играчи и направих двойно подаване с Боргес. Тогава преминах и през трети и четвърти противник и накрая вкарах гола. Беше красиво попадение. Аз бях на върха на щастието, че вкарах толкова красив гол и то у дома във Вила Белмиро, от където всичко започна за мен. Това бе за мен завладяващо. По време на развитието на играта не си мислех нищо особено. Едва в края се замислих за завършващия изстрел.


(Въпросният фамозен гол на Неймар срещу Фламенго)

- Освен титлите има и такива положения, които насочват погледите към Вашата генерация в Сантос. Мислите ли, че с подобен стил на игра е възможна да се стигне до среща между Сантос и Барселона на Световното клубно първенство в Япония тази година?

- Вижте сега....Да излезеш срещу Барселона е деликатна работа. Мисля, че тогава няма да помогне определена тактика. В най-добрия случай човек се моли на Господ за помощ и излиза на терена (смее се).

- Но в последните години се видя, че дефанзивната тактика на някои отбори, които можаха да победят Барселона, издържа. Вярвате ли, че Сантос може да играе равностойно срещу Барселона?

Ние трябва да си играем нашия футбол. Така си представяме нещата. Преди това обаче ни предстоят много важни мачове, в които ще се срещнем с много тежки съперници. Естествено, че искаме да достигнем финала. Ако там трябва да играем срещу Барселона, ще се представим като равностоен съперник. Барселона е най-добрият отбор в света и има най-добрите играчи в своите редици, но ние ще си играем нашата игра. /БЛИЦ