Нигерия стана световен шампион за юноши до 17 години. На финала в Абу Даби “суперорлите” разгромиха Месико с 3:0 и се окичиха със златото.

“Ацтеките”, които са действащи световни първенци, пък бяха детронирани от трона. По ирония на съдбата съперниците се срещнаха и в мача на откриването на турнира. Тогава нигерийците бяха още по-безжалостни и биха с 6:1 след 4 гола на Келечи Ихеначо.
“Лос Триколорес” после се оправиха от шока и след победи над аутсайдера Ирак и Швеция излязоха от предварителната група. В елиминациите мексиканците предизвикаха истински фурор, отстранявайки три от фаворитите за титлата. В мача с Италия над всички бяха Очоа и Диас, Бразилия беше победена след дузпи – 11:10. Срещу Аржентина същият този Иван Очоа наниза два бързи гола до 21-ата минута и класира тима си на финала.

Нигерия крачеше неудържимо към титлата. Тимът на треньора Ману Гарба спечели пет срещи и записа само едно реми при голова разлика 23:5 и то с убедителна игра от страна на “африканските бразилци”.

В спора за трофея нигерийците рано-рано установиха пълен контрол върху събитията на терена. Мексиканците опитваха редки контраатаки, при една от които Очоа пробва рефлексите на вратаря Деле Алампасу. Още в 9-ата минута Муса Яхая изскочи сам срещу стража Гудиньо, а в опита си да изчисти топката защитникът Ерик Агире я прати в собствената си врата – 1:0 за Нигерия.

Тайво Авоний после пропусна на два пъти да покачи, преди в 560-ата минута Раул Гудиньо да избие лошо шут на Муса Мохамед от над 30 метра. Ихеначо довкара топката за 2:0. В 81-ата минута Мохамед фиксира крайното 3:0 с изстрел от границата на наказателното поле. Нигерия спечели четвърта титла в историята си от световните юношески шампионати. В мач за третото място Швеция разби Аржентина с 4:1. В герой на вечерта се превърна нападателят Валмир Бериша, който наниза хеттрик (7, 24, 57).

Нигерия – Мексико 3:0
1:0 Агире (9 – автогол), 2:0 Ихеначо (56), 3:0 Мохамед (81)

Нигерия: Алампасу, Мохамед, Окон, Абубакар, Нвакали, Бело, Идову, Алфа (Езе, 80), Яхая, Ихеначо, Авоний

Мексико:
Гудиньо, Вабиас, Теран, Родригес, Ернандес (Товар, 46), Агире, Говеа (Ернанес, 68), Диас, Очоа, Хаймес (Гранадос, 60).

Абу Даби (ОАЕ), стадион “Мохамед Бин Зайед”