Един от най-добрите нападатели в последните петнайсет години Никола Анелка днес става на 34 години. Роден е на 14 март 1979 година в Льо Шено (Мартиг, Франция), минал през футболната академия в Клерфонтен, а след това юноша на ПСЖ. За парижани изиграва първите си мачове в мъжкия футбол, а след това преминава през Арсенал, Реал Мадрид, отново ПСЖ, отива под наем в Ливърпул, Манчестър Сити, Фенербахче, Болтън, Челси. През миналата 2012 година стигна до Китай и беше атракцията в Шанхай Шенхуа, но престоят му не беше успешен. От началото на годината играе за Ювентус.

Шампион с Арсенал, носител на ФА Къп и Чарити Шийлд. Носител на Шампионската лига с Реал Мадрид през 2000 година, шампион с Фенербахче (2005), два пъти носител на ФА Къп с Челси (2009, 2010), Къмюнити шилд (2009) и шампион на Англия (2010). С националния отбор на Франция е европейски шампион през 2000 година.

На световното първенство в ЮАР през 2010 година Анелка беше част от грандиозен скандал в лагера на “петлите” след загуба от Мексико с 0:2. Нападателят нарече тогавашния селекционер Раймон Доменек: “кучи син”. Футболистът отказа да тренира на следващия ден, а впоследствие след решение на футболната федерация беше отстранен от отбора. Анелка беше наказан за 18 мача да не играе за националния отбор, с което приключи кариерата му.