Бившият италиански национал Роберто Баджо е носител на специалната награда, която ежегодно се присъжда от носителите на Нобеловата награда за мир.
 
43-годишният Баджо, който бе играч № 1 на света за 1993 г., бе избран заради продължителната си благотворителна дейност и работата му по извоюването на освобождаването на лидера на демократите в Миянмар Аунг Сан Суу Куи, който е и носител на Нобеловата награда за мир.
 
Италианецът е известен най-вече с футболната си кариера, но встрани от това е помагал на редица болници и е събирал помощи за подкрепа на жертвите от земетресението в Хаити. Той помагаше в борбата с Птичия грип и работи за ООН.
 
През тази година редовната сбирка на лауреатите на Нобеловата награда за мир ще се проведе в японския град Хирошима, който през 1945 г. бе бомбардиран с атомна бомба, убила 140 000 души. Предишните срещи се провеждаха в Европа.
 
Предишни носители на наградата, която ще бъде връчена на Роберто Баджо, са британският музикант Питър Гейбриъл, американските актьор Джордж Клуни и Дон Чийдъл, както и италианският комик и режисьор Роберто Бенини./БЛИЦ