Във футбола има отбори, които са популярни с това, че в даден момент по някакъв начин са влезли в историята на по-известен клуб. Чудесен пример за това е норвежкият Стрьомсгодсет. В Англия той е известен с това, че през 1974 г. губи от Ливърпул с 0:11 в първия кръг на КНК. В Италия този тим е асоцииран с Диего Форлан. Когато Интер купи уругвайския нападател през лятото на 2011 г., никой не беше обърнал внимание, че Форлан не може да играе за "нерадзурите" в Лига Европа, тъй като вече беше играл с Атлетико (Мадрид) в турнира срещу ... Стрьомсгодсет.
 
Сега обаче настъпи времето Стрьомсгодсет да пише собствената си история. Преди десетина дни клубът победи Хаугесунд с 4:0 и за първи път от 43 години стана шампион на Норвегия. Тимът от Драмен завърши с една точка пред Розенборг, който за първи път от началото на 80-те години на ХХ век записа три поредни години без да спечели титлата. През 2011 и 2012 г. на първо място завърши воденият от Оле Гунар Солскяер Молде.
 
УПРАВЛЕНСКИЯТ ТАНДЕМ
 
Deila_Flo.jpgДвама души имат важна роля за чудото на Стрьомсгодсет - спортният директор Йостейн Фло и треньорът Рони Дейла. Фло е известна футболна фамилия в Норвегия. Йостейн - бивш национал, е по-малък брат на Шел Руне Фло и по-голям брат на бившия играч на Челси и Рейнджърс Торе Андре Фло и на Ярле Фло (също бивш футболист). Техен братовчед е Ховард Фло, играл за националния тим, както и за Вердер и Уулвърхемптън.
 
Силен състезател на скок на височина в младежките си години Йостейн Фло успя да накара Стрьомсгодсет да надскочи собствените си прегради. Той успя да превърне един клуб, който беше на път да обяви фалит, до вероятно най-постоянния отбор в норвежкото първенство. Движещото мото на неговата работа е "по-малко пари, повече добри идеи". Освен това се набляга върху използването на млади играчи. Тази тактика беше приложена и на резервната скамейка, когато Даг-Ейлев Фагермо напусна през 2008 г., за да поеме Од Грендланд. Тогава Фло назначи за старши треньор неговия асистент Рони Дейла, който по това време беше на 33 години.
 
Дипломираният учител Дейла, изповядва треньорска философия базирана на открита работа с играчите и атакуващ стил с бърза смяна на темпото и агресивна преса. Под негово ръководство тимът заигра в схема 4-3-3 и беше значително по-зрелищен от далеч по-богатия и титулуван Молде, който стана шампион в предишните две години.
 
Начело с Рони Дейла Стрьомсгодсет завърши на 11-о място през 2008 г. (29 точки), 12-и (36 точки), седми (43 точки), осми (45 г.), втори (58 точки с най-младия отбор в първенството - средна възраст 23,2 години) и първа позиция (63 точки). Междувременно през 2010 г. беше спечелена Купата на Норвегия след победа над Фоло на финала с 2:0. Това беше първи трофей в историята на тима от 19 години.
 
ЗВЕЗДАТА
 
ola.jpgЕдин от двата гола на финала през 2010 г. беше реализиран от Ола Камара, който изигра ключова роля за спечелената през тази година титла. Нападателят, който има корени от Сиера Леоне, игра за Стрьомсгодсет само през втората част на сезона, след като през лятото беше взет под наем от австрийския Рийд. Отпечатъкът му върху играта на отбора е видим - 12 гола в 14 мача. Това беше достатъчно, за да се превърне 24-годишният нападател в голмайстор на клуба за сезона.
 
Камара е син на бежанец от Сиера Леоне и норвежка. Роден е в предградие на Осло, но едва едногодишен е даден за осиновяване заради финансовите затруднения на родителите си. Цялото си детство прекарва в различни семейства. От понеделник до петък е част от приемното си семейство, а през уикенда е с биологичните си родители.
 
Първите му стъпки във футбола не са лесни. На 16-годишна възраст се мести в Стабек и дори е включен в първия състав, който става шампион през 2008 г. Нападателят обаче е твърда резерва в тима от Берум. През 2009 г. след неуспешни проби в Реджина и Сандефьорд той подписва със Стрьомсгодсет. Тук кариерата му тръгва нагоре, след като Маркус Педерсен прави трансфер в Холандия. Заради ниската си заплата той се мести да живее при майка си Кристин, която вече е разведена.
 
След като през 2011 г. вкарва 11 гола, а година по-късно бележи 12 попадения, нападателят преминава в австрийския Рийд като свободен агент. Дори без да изиграе един мач е даден под наем на германския втородивизионен тим Мюнхен 1860. Престоят му в Бавария обаче не е успешен и през това лято Рийд отново го даде под наем, но този път на Стрьомсгодсет.
 
Силните изяви в първенството на Норвегия не останаха незабелязани от селекционера Пер-Матиас Хогмо и на 11 октомври Камара дебютира за националния отбор на Норвегия в световната квалификация срещу Словения в Марибор (0:3). Четири дни по-късно, на рождения си ден, нападателят за първи път беше титуляр за Норвегия срещу Исландия (1:1).
 
strom.jpgТОВА Е СТРЬОМСГОДСЕТ
Основан на 10 февруари 1907 г.
Стадион: “Мариенлист”
Президент: Ерик Еспесет
Треньор: Рони Дейла
 
УСПЕХИ
Шампион на Норвегия: 2 пъти (1970, 2013)
Купа на Норвегия: 5 пъти (1969, 1970, 1973, 1991, 2010)