Двама норвежки футболисти с опит в шампионата на Русия предизвикаха скандал в руския футбол. Бившият халф на Рубин Йорген Ялан призна, че като играч на тима е участвал в уредени мачове. Бранителят Ерик Хаген, който в периода 2005-08 е част от Зенит, разкри, че тимът от Санкт Петербург е купувал съдии.
 
„Имаше много мачове, в които излизах на терена и бързо разбирах, че всичко е решено предварително и не е важно как ще играеш. При една такава среща гостувахме на отбор, който беше много преди нас в класирането. Очаквах труден мач, а вместо това с лекота поведохме в резултата, а след това ни дадоха дузпа за 2:0. В крайна сметка спечелихме с 5:1. След края на двубоя атмосферата в съблекалнята беше особена. Обикновено след победа всички са весели, а тогава цареше тишина“, призна Ялан пред Vg.no.
 
„Вторият такъв мач беше в Кавказ. Бяхме настанени в хотела и в един момент са появиха капитанът на отбора и неговият заместник. Те носеха пачки с долари. Парите бяха от домакините, които много искаха да загубим от тях. Ние паднахме и всички играчи, които бяха на терена получиха по 7000 долара. Резервите, сред които бях и аз, взехме по 4000. Чуждестранни футболисти, които бяха в Рубин преди мен, ми разказваха случаи, при които в съблекалнята преди мач са казвали на някой играч да падне два пъти в чуждото наказателно поле. Въпросният футболист два пъти пада за дузпа и два съдията я отсъжда“, допълва 36-годишният халф, който в момента играе за норвежкия третодивизионен Йод Хортен.
 
Скандални признания за кариерата си в руското първенство направи и 38-годишният бивш национал на Норвегия Ерик Хаген, който в момента също играе в трета дивизия – в Йевнакер.
 
„Според мен предварително се решаваше кой ще стане шампион. Един от моите съотборници беше много близък с един рефер. Този факт може да се счита за съмнителен. За победи в евротурнирите взимахме умопомрачителни премии – по 12 000 долара. Преди един мач ни казаха, че трябва да съберем по 3000 долара за съдиите, а след това спечелихме двубоя. Аз казах, че това е пълна глупост, тъй като и без това сме по-силни от съперника. Всички останали обаче решиха да бъде платено и аз дадох пари“, разкри Хаген.
 
Бранителят призна, че в края на сезон 2007 съдиите са помагали на Зенит да спечели шампионската титла.
 
„Последните ни 10 мача от въпросния сезон ... О, боже! Всички съдийски решения бяха в полза на Зенит. Аз се чувствах доста неловко. Предишният сезон беше същото. Борехме се предимно с ЦСКА (Москва) за титлата и мачът между двата тима беше решаващ. Подкупите в руския футбол са толкова разпространени, че преди дербито ръководствата и на двата отбора обвиняваха противника в опит за корупция. Ние вкарахме чист гол, а дадоха засада, въпреки че нашият играч беше 5-6 метра преди последния защитник. Тогава разбрахме, че всичко е решено. След това имаше корнер пред нашата врата, никой от футболистите на Зенит не направи нарушение в наказателното поле, но един противник падна и дадоха дузпа за ЦСКА. Съперникът вкара, спечели мача и титлата“, допълни Ерик Хаген.