Пореден играч на Ливърпул е замесен в расистки скандал. След нападателя Луис Суарес сега и вратарят Пепе Рейна е обект на подобни обвинения. В случая става дума за реклама на застрахователна компания.
 
Рейна е атакуван от антирасистката организация “Operation Black Vote” (OBV) заради участието си в рекламата на испанското подразделение на “Groupama”. В клипа играчът е сниман в джунглата сред въоръжено с копия племе и неговия вожд.
 
Сюжетът се върти около испанското значение на фамилията на вратаря (рейна означава кралица). Със сексуален намек вождът заявява “Ти кралица, аз крал”. В отговор Пепе Рейна повдига вежди и саркатистично отговаря: “Чувствам се в сигурни ръце, ла, ла, ла.”
 
“Шокиран съм. Първо, как испанците биха реагирали, ако в Англия им изградят стереотип на глупави и хомосексуалисти с животински нагон? Второ, какво ще каже Пепе Рейна? Той е вратар на Ливърпул и работи в Англия от няколко години. Дали според него е нормално тъмнокожите да бъдат показвани в такава светлина?”, заяви директорът на OBV Саймън Уули.
 
Говорителката на “Групама” обяви, че единственото оплакване, което е постъпило, е въпросната организация. Рекламният клип вече не се излъчва по телевизията. Това обаче не е направено заради оплакването, а тъй като видеото е свързано с кампания, която протече от 2 до 29 февруари.