След като по-рано през деня гола жена от феминистката организация „Femen” се опитаха да откраднат купата на Европейското първенство по футбол, това се пробваха да направят и двама младежи, съобщиха местните медии. Трофеят е изложен за всеобщо наблюдение в центъра на Киев. Евро 2012 стартира на 8 юни и ще продължи до 1 юли.

Първоначално двамата младежи са се снимали с купата на бъдещия европейски шампион по футбол - известната Анри Делоне. След това те са извадили плакат със син цвят, загърнали в него "плячката" и са се опитали да се скрият. Двамата младежи обаче веднага са били задържани от охраната, а купата е върната на предишното място. В момента се решава въпросът за възбуждане на наказателно дело срещу двамата младежи.

Купата, наречена от първите организатори на европейско първенство по футбол в чест на тогавашния генерален секретар на УЕФА Анри Делоне, за първи път е спечелена от отбора на СССР през 1960 година.

Преди четири години английски специалисти направиха нова купа, която малко се отличава от предишната. Сегашната купа е на стойност 30 000 евро, висока е 60 сантиметра и тежи 8 килограма.