ФИФА разкри с нов доклад, че между юни и септември 2023 година клубовете по света са изхарчили 5.9 млрд. паунда за трансфери, с което чупят предишния рекорд от 2019 година.

Няколко звезди последваха примера на Кристиано Роналдо и отидоха в Саудитска Арабия, а сред тях бяха носителят на "Златната топка" за 2022 година Карим Бензема, Н'Голо Канте, Джордан Хендерсън, Рияд Марез и Неймар.

Челси и Арсенал дадоха по над 100 млн. паунда всеки, за да привлекат дефанзивните полузащитници Мойсес Кайседо и Деклан Райс, а Хари Кейн стана най-скъпият трансфер в историята на Бундеслигата, след като премина от Тотнъм в Байерн за 100 млн. евро.

Разходите това лято бяха с 26,8% по-високи от тези през 2019 г., когато Жоао Феликс отиде в Атлетико Мадрид за 114 млн. паунда, Антоан Гризман премина в Барселона за 108 млн., Еден Азар подсили Реал Мадрид за 89 млн., а Хари Магуайър се превърна в най-скъпия защитник в историята (по това време), след като Манчестър Юнайтед плати 80 млн. паунда на Лестър. Увеличението спрямо летния трансферен прозорец през 2022 г. е с 47,2%. 

“Англия оглави списъка, когато става въпрос за разходи за трансфери, 1,6 млрд. паунда, брой входящи трансфери, 449, брой изходящи трансфери, 514. Германия е на първо място по приходи от трансферни суми, 890 млн. паунда", сподели  главният директор по правните въпроси и спазването на правилата на ФИФА Емилио Гарсия Силверо.

Саудитска Арабия е на второ място в списъка след Англия със 701 млн. паунда, похарчени за трансфери, пред Франция (689 млн. паунда), Германия (611 млн. паунда), Италия (570 млн. паунда) и Испания (325 млн. паунда).

На Азиатската футболна конфедерация, която управлява Саудитска Арабия и другите държави от Близкия изток, се падат 14,0% от световните разходи за трансфери.

Разходите в женския футбол също са се увеличили значително и това лято достигат 2,4 млн. паунда. Броят на трансферите, осъществени между юни и септември, също се е увеличил за шеста поредна година. Това лято в женския футбол бяха направени рекордните 829 сделки, като за 66 беше платена трансферна сума.

В същото време хонорарите на агентите също са се покачили до нов рекорд с 558 млн. паунда.