Очакваният за трансфер в Лудогорец Ернан Креспо стана най-скъпият играч в новата Индийска футболна лига, която стартира през следващия месец. Аржентинецът бе продаден на търг за 840 000 долара на Барасат.
 
Висшата лига по сокър (PLS), в която ще участват пет отбора, започва на 25 февруари и ще продължи до 8 април. Първенството ще се провежда само на теринорията на щата Западен Бенгал и е създадено по модел на успешата Индийска Висша лига по крикет.
 
Организаторите се надяват новият футболен шампионат, който няма нищо общо със съществуващото индийско първенство, да създаде интерес към този спорт в страна, където на голяма почит се радват предимно крикета и хокея на трева. Индия заема 158-о място в ранглистата на ФИФА.
 
“За първи път в историята футболисти се продават на търг. Мисля, че това е кръстопът за индийския футбол и съм сигурен, че PLS ще създаде добра основа за развитие. В правилника има таван на разходите и според мен отборите похарчиха разумно парите си”, заяви Бхасвар Госвами от “Селебрити Мениджмънт Груп”, която е организатор на надпреварата.
 
Въпреки голямата популярност на крикета в Индия, населението на източният щат Западен Бенгал е лудо по футбола. Близо 120 000 зрителите присъстваха на последния мач на Оливер Кан за Байерн през 2008 г. в Калкута. През същата година целият град спря да работи за един ден заради посещението на Диего Марадона.
 
Петте отбора в PLS похарчиха близо 7 милиона долара на търга. Всеки отбор можеше да купи една футболна икона, трима чуждестранни играчи (един азиатец) и един треньор.
 
Бившият италиански национал Фабио Канаваро бе купен от Силигури за 830 000 долара, докато французинът Роберт Пирес бе продаден на Хоурах за 800 000. Дургапур взе нигериеца Джей Джей Окоча срещу 550 000 долара, а Колката се раздели с 530 000 заради Роби Фаулър.
 
Хоурах се сдоби и с най-скъпия треньор, разделяйки се с 240 000 долара за бившия защитник на националния отбор на Португалия Фернандо Коуто.
 
Дургапур даде 210 000 долара за нигерийския специалист Самсон Сиасиа, а за същата сума Барасат се сдоби с исландски треньор – Тейтур Тордорсон.
 
Бившият мениджър на Манчестър Сити и Съндърланд Питър Рийд ще води Колката, а най-великият боливийски футболист Марко Ечевери ще бъде начело на Силигури. Двамата бяха купени от своите отбори за 200 000.
 
Очакваше се на търга да бъдат разиграни и бившият английски национонал Джон Барс и аржентинецът Хуан Пабло Сорин, но те не присъстваха на церемонията.

Отбор
Икона
Азиатец Чуждунци Треньор
Барасат
Ернан Креспо (Арж) Парк Бьон Кю (ЮКор) Кристиан Лара (Екв), Хоакин Ботеро (Бол) Тейтур Тордорсон (Исл)
Силигури
Фабио Канаваро (Ит) Хван Гюн Хван (ЮКор)
 Лимберг Гутиерес (Бол), Сантино Куаранта (САЩ) Марко Ечевери (Бол)
Дургапур
Джей Джей Окоча (Ниг) Ким Бон Кьом (ЮКор) Хосе Карлос Кастийо (Гва), Алонсо Солис (КРика) Самсон Сиасиа (Ниг)
Хоурах
Робер Пирес (Фр) Бюн Йон Чуй (ЮКор) Диего Мадригал (КРика), Хосе Габриел Риос (Бол) Фернандо Коуто (Пор)
Колката
Роби Фаулър (Анг) Парк Джи Сьон (ЮКор) Даниел Варела (КРика), Робърт Егбета (Ниг) Питър Рийд (Анг)