Турнирът за Купата на конфедерациите в Бразилия беше помрачен от нова трагедия. Един човек загина при протестите в бразилския град Бело Оризонте, проведени преди полуфинала в който “селесао” победи Уругвай с 2:1. 21-годишният Дъглас Енрике Оливейра почина вследствие на травма в главата, получена след падане на естакадата.

Около 50000 души излязоха на улиците да изразят недоволството си от политическата и икономическата обстановка в страната и от огромните средства похарчени за организирането на спортни събития.

С настъпването на нощта страстите се нажежиха и част от протестиращите влязоха в схватка с близо 5000-те полицаи охраняващи митинга. Демонстрантите чупеха витрини на магазини, обръщаха автомобили и нападаха околните жилища. 20 са по-тежко пострадалите, а по първоначални данни 24 души са арестувани.

Повод за протестите са огромните разходи около Купата на конфедерациите, Световното първенство и лятната Олимпиада през 2016 г. В същото време Бразилия тъне в мизерия, безработица и социални конфликти.