Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер обяви, че Катар е получил домакинството на световното първенство през 2022 година заради натиск, упражнен от тогавашния френски президент Никола Саркози и футболната легенда Мишел Платини.

„Лоши новини: Катар е обвинен в клеветническа кампания срещу другите кандидати за домакинство на Мондиал 2022. Истинският факт е, че Катар спечели заради политически натиск от страна на бившия френски президент Никола Саркози и вицепрезидентът на ФИФА Мишел Платини. Всичко съм описал в книгата си“, написа Блатер на профила си в „Туитър“.

Реакцията на бившия бос на световния футбол е заради вчерашното разкритие на в. „Съндей Таймс“, че Катар е наел специална американска PR кампания и бивши агенти на ЦРУ. Тяхната цел е била да очернят останалите претенденти за домакинство на Мондиал 2022.

В същото време председателят на Комисията по култура, преса и спорт към Палатата на общините в британския парламент Деймиън Колинс поиска специално разследване на катарското домакинство на световното първенство.

„При подобна ситуация е необходимо независимо разследване. ФИФА трябва да каже какво се случва наистина. Ако Катар е нарушил правилата при избора на домакин на Мондиал 2022, то трябва да понесе определени санкции“, обяви Колинс пред „Би Би Си“.