Испанският гранд Барселона е загубил милиони евро заради опита на Лионел Меси да напусне клуба през изминалото лято като свободен агент. Маркетинговият експерт Чинто Айрам разкри, че това и пандемията с коронавирус са оказали сериозно влияния върху финансите на каталунците.

Айрам беше част от свитата на президента в оставка Хосеп Мария Бартомеу, а в случая визира сделката с японската компания Rakuten, която остава основен спонсор на клуба до 2022 година, но вече няма да налива по 55 милиона евро на сезон, а доста по-малко.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"Истината е, че пандемията с коронавирус намали приходите от спонсорски договори, защото брандът вече не е толкова ясно разпознаваем. Договорът за 30 милиона евро с Rakuten до голяма степен се дължи обаче на несигурността относно бъдещето на Меси", сподели Айрам пред EFE.

"Дори сега бих се запитал дали сделката струва наистина 30 милиона евро. Защото Rakuten започна отношенията си с Барса по времето на триото Меси – Суарес - Неймар. Това беше комерсиална бомба. Днес в Барса е само Меси, при това с неясно бъдеще. Когато продаваш бранда на Барселона по света, винаги поставяш лицето на Меси. И при настоящите условия никой няма да поднови договор за 3-4 години, тъй като не е наясно каква ще бъде стойността на клуба без Меси", добави експертът по маркетинг.

КЛАСИРАНЕТО В ЛА ЛИГА