В началото на март тази година Международният борд на футболните асоциации (IFAB) прие изменение в правилата, които влязоха в сила от 1 юни. Те са свързани предимно за ситуациите на игра с ръка, но има и други промени. БЛИЦ СПОРТ ви дава списъка с промените във футболния правилник, както и обяснението на IFAB за настъпилото изменение. Припомняме, че новите не правила не важаха на финала от Шампионската лига Тотнъм - Ливърпул (0:2), въпреки че двубоят се състоя на 1 юни.

СЪДИЙСКА ТОПКА (правила 8 и 9)
Промени
* Ако играта е спряна в наказателното поле, топката се предоставя на вратаря
* Ако играта е спряна извън наказателното поле, топката се предоставя на играч от отбора, последно играл с нея
* В изброените случаи всички останали играчи от двата отбора трябва да бъдат на поне 4 метра от топката.
* Ако при удар в някой от съдиите топката влезе във вратата, промени се нейното притежание и така се даде началото на опасна атака, се отсъжда съдийска топка
Обяснение
* При използвана досега процедура се стигаше до механичен рестарт, който се считаше за несправедлив (единият отбор пращаше топката в тъч или дълбоко в половината на противника). Така топката се връщаше на отбора, който последно е играл с нея преди спирането на играта. Единственото изключение беше при съдийска топка в наказателното поле, тогава се подаваше към вратаря. За да се предотврати печеленето на нечестно предимство, сега всички играчи от двата тима, с изключение на участващите в съдийската топка, трябва да са минимум 4 метра от мястото на действието.
* Несправедливо е отбор да печели преимущество или отбележи гол, след като топката се удари в някой от съдиите.

СВОБОДЕН УДАР (правило 13)
Промени
* Когато се прави стена от трима или повече играчи от отбраняващия се тим, футболисти от изпълняващия отбор нямат право да стоят на по-малко от един метър от стената. В противен случай при изпълнението на свободния удар ще последва отсъждане на непряк свободен удар в полза на другия тим.
* Когато отбраняващият се тим получи свободен удар в наказателното си поле, при подновяването на играта топката не е нужно да напуска пеналта, преди да бъде отиграна от втори човек.
Обяснение
* Наличието на играчи от атакуващия отбор в близост и дори вътре в стената, често създава проблеми на съдиите и се губи време. Присъствието на играчи от атакуващия отбор в стената е нарушение на духа на спорта и нарушава имиджа на спорта.
* Проведеният експеримент, при който на защитаващия се тим беше позволено да отиграе топката, без да напуска наказателното си поле, показа, че играта става по-бързо и предлага по-конструктивен рестарт. Противниците обаче трябва да останат на задължителните минимум 9,15 метра, както е според старите правила.

ПРАЗНУВАНЕ НА ГОЛ (правило 12)
Промяна
* Ако е показан жълт картон за нерегламентирана радост при гол (например сваляне на фланелката или отиване при феновете), той остава в сила, дори и при отмяна на попадението
Обяснение
* Предупреждението се запазва, тъй като нерегламентираната радост дори и при отменен гол също е нанесла вреда върху имиджа на спорта и сигурността на стадиона.

УДАР ОТ ВРАТАТА (правило 16)
Промяна
* При вкарването на топката в игра не е задължително тя да напусне наказателното поле, за да може друг футболист да играе с нея
Обяснение
* Направеният успешен експеримент в тази връзка доказа, че по този начин не се губи време и се предлага по-бърз, по-динамичен и по-конструктивен рестарт на играта. Противниковите играчи обаче трябва да останат извън наказателното поле до влизането на топката в игра.

ИГРА С РЪКА (правило 12)
Промени
Всяка игра с ръка се наказва с отсъждане на нарушение
* При следните ситуации на игра с ръка, дори и неволно, ще се отсъжда нарушение:
** топката влиза във вратата при докосване в ръката на играч от атакуващия отбор
** ако при нейното овладяване топката се удари в ръката на играч, а след това той отбележи гол или създаде голово положение
** топката се удари в ръката на играч, която не е в естественото си положение и така прави тялото на футболиста неестествено уголемено
** топката се удари в ръката, която е вдигната по-високо от рамото му (освен ако това е неумишлено след предишен контакт с топката)
Играта с ръка не се счита за нарушение на правилата в следните ситуации:
** ако топката се удари в ръката на футболист, след като преди това се е отбила в друга част от тялото му или от стоящ наблизо друг футболист.
** ако топката се удари в ръката на играч, но тя не е отделена от тялото
** ако футболист пада и топката се докосне в ръката, с която той се опитва да се предпази при удара в земята (но не прави тялото по-голямо по неестествен начин)
** вратарят може да играе с ръка, ако преди това неуспешно е ритнал топката при пас към себе си от съотборник или при изпълнение на тъч.
Обяснение
Заради множеството тълкувания на играта с ръка при различни ситуации се налага да бъдат направени по-сериозни уточнения:
* Неетично е реализирането на гол с ръка, дори и това да става неумишлено.
* Във футбола се очаква всеки играч да бъде наказан, ако овладее топката с ръка, за да даде предимство за отбора си или да създаде голова възможност.
* Напълно естествено е футболист да опита да се предпази с ръце при падането на земята.
* Поставянето на ръката над височината на рамото не е естествената й позиция. Футболистите рискуват в такава ситуация да бъдат наказани при игра с ръка, дори това става при плъзгане по терена.
* Почти невъзможно е да се избегне контакт на топката с ръката при рикошет в друга част на тялото или в друг стоящ наблизо футболист.

НАЧАЛЕН УДАР (правило 8)
Промяна
* Отборът, спечелил жребия, сега ще може да избере да изпълни център или вратата, която ще атакува. Преди това единствено се предоставяше избор на вратата, която ще атакува.
Обяснение
* Тази промяна ще направи играта по-динамична, тъй като с избора за изпълнение на център се печели предимство от единия отбор (според правилата гол може да бъде отбелязан директно от центъра).

МЕДИЦИНСКИ ПРЕКЪСВАНИЯ (правило 7)
Промяна
* Въвежда се разграничаване между прекъсване за охлаждане (90 секунди) и прекъсване за пиене на вода (максимум 60 секунди)
Обяснение
* В интерес на здравето на играчите и при определени атмосферни условия (като висока влажност и температура) може да се правят прекъсвания за охлаждане (да се позволи на тялото да се възстанови от жегата) или прекъсване за пиене на вода (за възстановяване на хидратацията на организма)

ДУЗПА (правило 14)
Промени
* Изпълнителят на дузпата ще има право да получи бърза медицинска помощ, ако се налага, и след това да застане зад топката
* Вратарят няма право да докосва гредите на вратата си, тъй като те не трябва да се движат при изпълнението на дузпата.
* Поне част от единия крак на вратаря трябва да е на голлинията при изпълнението на дузпата. Той няма право да стои зад голлинията.
Обяснение
* Неморално е контузен футболист да получи помощ преди да бие дузпата при спряна игра, а не след това да остави отбора си с човек по-малко
* Реферът не бива да дава сигнал да изпълнение, ако гредите се клатят, след като преди това вратарят ги е ударил и ритнал
* На вратарите е забранено да стоят пред или зад голлинията. Разрешаването единият крак да не е голлинията има практическо решение и намалява неестественото предимство на изпълнителя, който може да промени скоростта на засилката си.

ЕКИПИРОВКАТА НА ИГРАЧИТЕ (правило 4)
Промяна
* Разноцветните фланелки под екипировката се разрешават, ако техните цветове съвпадат с тези на ръкавите на основната екипировка.
Обяснение
* Така се облекчава работата на съдиите и производителите на екипировка, които често на екипите слагат ръкави с различен цвят от основния.

БЪРЗ СВОБОДЕН УДАР И ЖЪЛТ КАРТОН/ЧЕРВЕН КАРТОН (правило 12)
Промяна
* Ако съдията възнамерява да покаже жълт или червен картон, но другият отбор поднови бързо играта и създаде голово положение, реферът може да забави ваденето на картона до следващо спиране на играта, но при положение, че арбитърът изрично не е посочил, че иска да назначи санкция
Обяснение
* Често атака се спира заради намерението да се покаже картон, а така нападащият тим губи предимството, което създава с бързо изпълнение на отсъдения свободен удар. Реферът е в правото си да върне изпълнението, ако преди това ясно е изразил намерението си да накаже извършителя на нарушението.

СМЯНА
Промяна
* Играч, който ще бъде сменен, трябва да напусне терена до най-близката линия (странична или аутлиния), освен ако няма изрично уточнение от съдията, че това трябва да стане през централната част или друго място заради съображения за сигурност, контузия или др.
Обяснение
* Това се прави, за да се избегне протакането на време с по-бавното напускане на терена през централната част. След смяната си футболистът трябва да отиде незабавно в техническата зона или съблекалнята, за да не създава конфликтни ситуации с другите играчи, съдиите или феновете. Ако играч нарушава имиджа на спорта при смяната си, следва да бъде санкционират за забавяне на подновяване на играта

ОФИЦИАЛНИТЕ ЛИЦА НА ОТБОРА (правила 5 и 12)
Промяна
* Официално лице на отбор, което нарушава спортсменския дух, ще може да получава жълт или червен картон. Ако въпросното лице не може да бъде идентифицирано, картонът се показва на най-старшия по длъжност треньор, който се намира в техническата зона.
Обяснение
* Беше направен експеримент в това отношение, който се оказа много успешен и донесе позитиви на всички нива. Особена помощ новото правило оказва на младите съдии да се справят с по-възрастни и агресивни треньори.