Избраният по-рано днес за президент на УЕФА Александър Чеферин обяви, че футболната централа трябва да покаже на големите европейски клубове кой командва и добави, че реформите в Шампионската лига са негов първи приоритет.

В края на август бяха гласувани и приети промени, според които първите четири отбора от Англия, Германия, Италия и Испания ще могат да влизат директно в групите на турнира. Това ще се случи от сезон 2018/19.

След това последва вълна от критики. От Европейските професионални футболни първенства (EPFL), организацията, която представлява 24 вътрешни шампионата, призова УЕФА да отхвърли новия формат, твърдейки, че останалите първенства ще страдат.

"Това ще бъде първото нещо, с което трябва да се справим. УЕФА е много добра и силна организация, която беше без лидерство за известно време, и това беше проблем. Трябва да говорим, да проведем дискусии с клубовете и мисля, че проблемът с реформите в Шампионската лига ще бъде решен. Ние трябва да покажем, че сме организация на всяка една от 55-те страни-членки", коментира Чеферин, след като официално наследи на поста Мишел Платини.

"Аз не съм шоумен, нямам его, което искам да си показвам постоянно. И не съм човек с нереалистични обещания", добави 48-годишният словенец.

"Моята малка и прекрасна страна Словения е много горда, че неин гражданин поема управлението на футбола в Европа. Надявам се, че един ден всички вие ще бъдете горди, че сте ми гласували доверие", каза още Чеферин.

Той добави още, че правилата по финансовия феърплей трябва да се подобрят, за да може да се закрепи финансовото здраве на европейските клубове - "Правилата трябва да се привалат с по-голяма сила и без заобиколки."

Новият президент посочи още върху какво трябва да се свърши "много работа и да се положат много усилия" – проблемите с уреждането на мачове, сигурността и безопасността по време на срещите и расизма.