Новият селекционер на Италия Джанпиеро Вентура обеща "адзурите" да демонстрират вълнуващ футбол под негово ръководство. 68-годишният специалист бе представен официално днес като наследник на напусналия след Евро 2016 Антонио Конте, който пое Челси.

Вентура се съгласи с предшественика си, че италианците трябва да бъдат "скромни, решителни и пламенни”: "Аз също така бих искал да бъдем и вълнуващи. Това е нещото, което бих добавил!”

Италианската федерация отнесе някои критики за решението си да назначи ветерана, който никога не е водил някой от грандовете в страната и няма значим трофей в треньорската си кариера, въпреки че е много уважаван на Апенините. В Серия „А“ Вентура е водил Каляри, Удинезе, Месина, Бари и Торино, в който работи през последните пет сезона.

"Нормално е! Щом не си водил някой от водещите пет отбора на Апенините (Ювентус, Милан, Интер, Наполи и Рома), е почти невъзможно да спечелиш титла. Но аз имам други важни победи в кариерата ми - помогнал съм на млади играчи да се развият и да стигнат до националния отбор", заяви при представянето си Вентура.

Наследникът на Конте ще дебютира на кормилото на италианския национален отбор в контролата срещу Франция на 1 септември в Бари.

"Отборът е добре организиран, но може да подобри някои малки детайли. Това е нещото, което се надявам да постигна. Благодаря на Антонио Конте, че ми оставя толкова сплотен състав с огромно желание за работа и развитие", каза още 68-годишният специалист и разкри, че ще даде шанс на всеки един от футболистите, взели участие на форума във Франция, включително и напусналия в посока Китай Грациано Пеле.