Ралф Рангник е специалист, който е видял и преживял много във футбола, въпреки че никога не е бил професионален играч. Като футболист в аматьорски тим белият му дроб е пробит, след това като треньор поема селския Хофенхайм и го извежда до Бундеслигата. Начело на Шалке 04 стига до полуфинал в Шампионската лига.
 
4.4.jpg54-годишният германец, известен като Професора заради очилата си, в момента има ново предизвикателство. Той се опитва да се върне в най-елитния европейски клубен турнир с Ред Бул Залцбург. Любопитното е, че Рангник заспива, докато гледа австрийския тим за първи път. В момента той е спортен директор на клуба и работата му не е за подценяване.
 
Откакто Ред Бул пое контрола над Аустрия (Залцбург) през 2005 година, за нови играчи бяха похарчени милиони евро, а на треньорския пост се изредиха много известни в Европа имена като Джовани Трапатони и Хууб Стевенс. Дори Лотар Матеус заемаше длъжност в клуба. Най-голямата промяна беше в името и цветовете на клуба. Това не се хареса на феновете, които създадоха свой клуб, наречен Аустрия (Залцбург).
 
Въпреки че Ред Бул Залцбург спечели четири шампионски титли на Австрия, клубът не успя да се класира в групите на Шампионската лига заради серия от разочароващи резултати и срамни отпадания. Последният случай беше през юли, когато тимът от Залцбург беше елиминиран от шампиона на Люксембург – Дюделанж. По това време Рангник е само от няколко седмици на поста си и според него това отпадане е дошло в точния момент.
 
“Отборът беше същинско бедствие. Почти на всеки мач аз заспивах на трибуните. Постоянно се чудех какво правят някои играчи в тима”, заяви наскоро Ралф Рангник на международна футболна конференция в Цюрих.
 
4.3.jpgРешението на Професора и треньорът Роджер Шмит е незабавна чистка на старите играчи и замяната им с млади попълнения от Норвегия, Бразилия, Словакия, Сенегал, Гана и Нигерия.
 
“Искахме млади таланти, за които Ред Бул Залцбург да бъде логичната следваща крачка напред в кариерата им. Те знаят, че добро представяне в Австрия може да им осигури трансфер в Германия или Англия”, разкрива Рангник.
 
54-годишният германец е въвел нова игрова философия в Ред Бул Залцбург, но и в германския Расен Балшпорт Лайпциг, който е собственост на “Ред Бул”. В Германия отборите не могат да носят името на компания. Единствените изключения в това отношения се отнасят за Байер (Леверкузен) и Карл Цайс (Йена), които се наричат така от дълги години.
 
Новият стил на игра на Ред Бул Залцбург е базиран на агресивна преса и бързи контраатаки, като много наподобява играта на немския шампион Борусия (Дортмунд). Тази философия вече се прилага и в юношеските формации на двата европейски клуба на компанията “Ред Бул”, както и в академиите в Гана и Бразилия.
 
“Статистиката сочи, че когато спечелиш топката, най-добрата възможност за отбелязване на гол е в следващите осем секунди. Вече не можеш да спреш топката, да я поведеш и да се огледаш за продължение на играта. Не ти дават време за това. Нашата цел не е да създаваме индивидуалисти, а футболисти, които още на осемгодишна възраст разбират, че трябва да работят заедно със съотборниците си. Нашият подход се различава от холандската методика. Всичко, което правим, е ориентирано към отборната игра”, анализира германецът.
 
“Нашият отбор вече има качествата, за да може да се класира в Шампионската лига. Само за два месеца създадохме собствен стил на игра, а стандартът ни е повишен”, допълва Рангник.
 
4.2.jpgРалф Рангник започва кариерата си на футболист в аматьорския тим на Щутгарт, а след това се мести да учи в Англия. На Острова той играе за аматьорския Саутуик в областната лига на Съсекс. Там бързо усеща разликата между английския и европейския начин на игра. Само след 30 минути на терена в първия си мач (срещу Чичестър Сити) той става жертва на остро влизане. Има счупване на три ребра и пробит бял дроб. Заради тези рани прекарва един месец в болницата.
 
“Тогава бях младо момче и бързо се оправих. Подобни остри влизания и контузии бяха често явление през 70-те години”, спомня си спортният директор на Ред Бул Залцбург.
 
Кариерата на Рангник като футболист не е бляскава и успешна, но треньорската му кариера е съвсем различна работа. Той води в Бундеслигата Щутгарт, Хановер и Шалке 04, преди да приеме предизвикателството на нискоразредния Хофенхайм.
 
“По това време клубът разполагаше със стадион, гараж и няколко юношески формации. Нямаше медицинска служба. Дадоха ми всички ключове и казаха: Прави каквото решиш, че е правилно”, твърди Професора.
 
И той наистина взима правилните решения. Не само прави от Хофенхайм стабилен тим, класира го в елита и прави от скромния тим истинска сензация в Бундеслигата.
 
Напуска в началото на 2011 г. заради с разминавания със собственика Дитмар Хоп по трансферната политика и след продажбата на Луис Густаво в Байерн. След това поема Шалке 04 и класира тима за полуфиналите на Шампионската лига след победа с 5:2 над Интер на “Джузепе Меаца”. На 22 септември 2011 г. напуска заради нервен срив и преумора.
 
Във футболния му живот настъпва нова промяна през юни тази година. Докато пие кафе в родния си град Бакнанг, той получава телефонно обаждане.
 
4.1.jpg“Беше Дитрих Матешиц (собственикът на “Ред Бул”). Той попита дали може да се срещнем веднага, ако пристигне със своя хеликоптер”, припомня си Рангник.
 
Освен задачата да класира Ред Бул Залцбург в Шампионската лига, германският специалист има и друга цел – да повиши скромната посещаемост от 9000 зрители на домакинските мачове на отбора.
 
“Имаме да свършим много работа в тази насока. Преди години на домакинските мачове в Залцбург са идвали 15 или 20 хиляди фенове. Сега не е така. Местните хора не разпознават Ред Бул Залцбург като местен тим, а като фирмен отбор. Те предпочитат да подкрепят третодивизионния Аустрия (Залцбург). Надявам се, че те ще влязат един ден в елита, за да може да напълним стадиона. Очаквам, че те ще се съгласят да играят мачовете си в австрийската Бундеслига на нашия стадион”, разкрива германецът.
 
По материали на агенция “Ройтерс”