Светът на футбола е пълен със звезди, които никога не са крили роднинските си връзки. Няма запалянко, който да не знае за братята Боби и Джеки Чарлтън, Михаел и Бриан Лаудруп, Коло и Яя Туре, Гари и Фил Невил, Рене и Вили ван де Керхоф и други. Много популярни са близнаците Франк и Роналд де Бур, Алексей и Василий Березуцкий. Не са малко случаите на баща и син футболисти – Чезаре и Паоло Малдини, Йохан и Жорди Кройф, Петер и Каспер Шмайхел.

България също има своите примери – близнаците Иван и Венцислав Петрови, Гено и Иван Добревски, Веселин и Йордан Миневи, Христо и Яни Присадникови, братята Илко и Димитър Пиргови. Легендата на ЦСКА Иван Зафиров и синовете му Адалберт и Мартин. Вратарската фамилия Михайлови – Бисер, Борислав и Николай. Има и много други случаи.

Winbet - победата е емоция! (18+)

В света на футбола обаче има футболисти, които са свързани с роднински връзки и малцина знаят за тях. Така нигерийска легенда е чичо на играч от Висшата лига. Лионел Меси е братовчед с футболист, определян някога като Новия Меси. Бивша трансферна цел на Левски пък се оказва свързана с един от основните играчи на Ливърпул.

В един момент от своите кариери Лионел Меси и Боян Къркич бяха считани за гениите на школата на Барселона. Къркич, който се появи на сцената на световния футбол няколко години след аржентинеца, беше наричан Новия Меси. Единият обаче остана в Барселона и е сред най-великите футболисти в историята на футбола, докато другият преди година се озова в Канада, където играе за Монреал Импакт от МЛС. Меси и Къркич са далечни братовчеди. Прадядото на Меси има каталунски корени и е брат на прадядото на Къркич.

Нигерийската легенда Джей Джей Окоча, който беше на върха на славата си през 90-те години на ХХ век и в началото на новото хилядолетие, има свой наследник във Висшата лига. Нападателят Алекс Иуоби, който през миналото лято премина от Арсенал в Евертън за 34 милиона паунда, е племенник на Окоча. Син е на сестрата на нигерийската легенда, която в началото на века покори Висшата лига с изявите си за Болтън под ръководството на Сам Алардайс.

Бразилското крило на Барселона Филипе Коутиньо, който в момента е под наем в Байерн, има роднински връзки с друг играч, който блестеше в английския елит в края на миналия и началото на новия век. 168-сантиметровият Жуниньо Паулиста прикова вниманието на феновете с изявите си в Мидълзбро и Атлетико (Мадрид). Оказа се обаче, че заедно с Коутиньо са далечни братовчеди. Интересното е, че Жуниньо държеше рекорда за най-резултатен бразилец във Висшата лига (29), а постижението му след това беше подобрено именно от Филипе Коутиньо (41). В момента №1 по този показател и Роберто Фирмино с 56.

Бившият австралийски национал Марк Видука впечатляваше във Висшата лига с екипа на Лийдс. Той обаче има европейски корени. Баща му емигрира от територията на днешна Хърватия в Австралия през 60-те години на ХХ век. Именно хърватските корени осигуряват на Марк Видука роднинска връзка с носителя на „Златната топка“ за 2018 г. Лука Модрич, с който са далечни братовчеди.

Джорджино Вайналдум е един от важните футболисти за първото място на Ливърпул в класирането на Висшата лига. Националът на „лалетата“ произхожда от бившата холандска колония Суринам. Оттам е и бившата трансферна цел на Левски Ройстън Дренте, който е известен с неуспешните си престои в Реал (Мадрид) и Евертън. През 2013 г. той беше на път да премине на „Герена“, но тогава предпочете офертата на руския Алания. Дренте, който има един мач за националния отбор на Холандия, е братовчед с халфа на Ливърпул.

Възможно ли е трима братя да играят за три различни национални отбори. Именно такъв е случаят с тримата Боатенг. Кевин-Принс Боатенг в последните години стана известен с изненадващия си трансфер от Сасуоло в Барселона, както и с разкритията за сексуалните си подвизи със своята половинка Мелиса Сата. Настоящият играч на Бешикташ е роден и израснал в Берлин заедно с по-големия си брат Джордж и майка си Кристине Ран, която е роднина на германската футболна легенда Хелмут Ран. Джордж игра във Висшата лига за Астън Вила и Мидълзбро и записа четири мача за националния отбор на Холандия. Двамата братя имат общ ганайски баща с германския национал и защитник на Байерн Джером Боатенг. Интересното е, че Джером и Кевин-Принс излязоха един срещу друг на Мондиал 2014 в мача между националните отбори на Германия и Гана (2:2).

Дидие Дрогба се превърна в истинска легенда на Челси с изявите си с екипа на „сините“, но във Висшата лига му се наложи да играе срещу първия си братовчед. Оливие Тебили игра за Бирмингам в периода 2002-08, докато „сините“ от Бирмингам не изпаднаха. Защитникът и Дрогба са синове на двама братя и двамата бяха национали на Кот д`Ивоар. Всъщност пълното име на легендата на Челси е Дидие Ив Дрогба Тебили, откъдето става ясна роднинската му връзка с бившия играч на Бирмингам.

Стъридж е фамилия, която е дала трима опасни нападатели във Висшата лига. Саймън Стъридж тероризира противниците като острие на Бирмингам през 80-те и началото на 90-те години на ХХ век. Неговият брат Дийн успява да стане истинска легенда на Дарби Каунти, а след това играе за Лестър и Уулвърхемптън. Техният племенник e Даниел, който игра за Манчестър Сити, Челси и Ливърпул. Стигна и до националния отбор на Англия, а в момента носи екипа на Тробзонспор.

И двамата са родени през 1990 г. и играят за националния отбор на Холандия. Единият в продължение на шест години се подвизаваше на Острова, но през миналата година се върна в родината си и облече екипа на Фейенорд. Другият продължава да играе във Висшата лига за Кристъл Палас. Това са Лирой Фер и Патрик ван Аанхолт. Двамата са братовчеди и произлизат от карибския остров Кюрасао. Братовчедите дори играха един срещу друг в Англия през 2014 г., когато Фер и КПР записаха победата с 1:0 над Ван Аанхолт и Съндърланд.

Последната двойка в списъка е далеч по-позната с роднинските си връзки за феновете на футбола. Тиаго Алкантара от Байерн е брат на Рафиня, който е собственост на Барселона, но в момента е под наем в Селта. Двамата са от школата на каталунците и са синове на бившия бразилски национал Мазиньо, който е световен шампион за 1994 г. Майка им е бившата волейболистка Валерия. Интересното е, че двамата братя играят за различни национални отбори. Тиаго носи екипа на Испания, докато Рафиня облича златистата фланелка на Бразилия.
Джон БУУН, в. „Сън“
превод на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ