Алън Шиърър не успя да постигнe целта, за която бе назначен начело на Нюкасъл и “свраките” изпаднаха от Висшата лига след 16 поредни сезона в английския елит.

Изпадането на Нюкасъл дойде след загуба с 0:1 при гостуването на Астън Вила, а за да бъде мъката още по-силна поражението дойде след автогол на Деймиън Дъф в 38-ата минута. Българският национал Стилиян Петров игра 85 минути за “виланите”, когато бе заменен от Найджъл Рио-Кокър. В последната минута Нюкасъл остана с 10 души заради втори жълт картон на Дейвид Едгар.
 
Съдбата на “свраките” бе последвана и от Мидълзбро, който загуби с 1:2 при гостуването си на Уест Хям. Карлтън Коул даде аванс на “чуковете” в 33-ата минута, а Гари О`Нийл в 50-ата върна надеждите на Боро. Тези мечти за оцеляване обаче траеха само 8 минути, когато Джуниър Станислас вкара победния гол за Уест Хям. Така воденият от Гарет Саутгейт напусна Висшата лига след 11 сезона в английския елит.
 
Уест Бромич се завърна в Чемпиъншип след само един сезон в Премиършип. “Дроздовете” завършиха 0:0 при гостуването си на Блекбърн, като дори и победата не им бе достатъчна за оцеляване. Роувърс играха с човек по-малко в последните 20 минути след изгонването на Джейсън Робъртс./БЛИЦ
 
Крайното класиране във Висшата лига - ТУК.