Двете най-големи награди в света на футбола от следващата година ще бъдат обединени в един приз, наречен “Златната топка”.
 
“Златната топка” на френското списание “Франс футбол” и наградата на ФИФА за Футболист №1 на годината ще престанат да съществуват като отделни отличия. Новият приз ще бъде връчен за първи път през януари.
 
“От януари следващата година ще имаме една награда за най-добрия футболист в света”, призна президентът на ФИФА Сеп Блатер.
 
За постигането на договореността бе потвърдено и от издателя на “Франс футбол” Мари-Одил Амаури. Не се съобщават финансови детайли по сделката, но е ясно, че тя е за период от 4 години.
 
Наградата на “Франс футбол” за най-добър футболист на Европа за годината, наречена “Златната топка” се връчва от 1956 г., като победителят се излъчва след гласуване на европейските журналисти. Впоследствие бе разрешено да се гласува и за футболисти извън Европа.
 
ФИФА за първи път връчи приза си за Футболист на годината през 1991 г., като победителят се излъчва след гласуване на националните селекционери и капитаните на националните отбори на страните членки на световната федерация.
 
Блатер призна, че нагадата на ФИФА за Футболист на годината при жените ще продължи да съществува, но под ново име. ФИФА и “Франс футбол” ще създадат и нови призове: за най-добър треньор и най-добър технически директор.
 
Ще продължи традицията за определяне на най-добрата единадесеторка за годината. Тази класация бе създадена със съдействието синдиката на футболистите - ФИФПро.
 
Първото връчване на новата награда ще се състои на галацеремония на 10 януари, която ще се състои в Цюрих – градът, в който е централата на ФИФА./БЛИЦ