Шестте гранда от Висшата лига, които първоначално се отцепиха в Европейската Суперлига, а след това се отказаха от проекта, сега искат реформиране на английския футболен елит.

Според „Сън“, те планират да поканят двата шотландски топ клуба Селтик и Рейнджърс и да оформят Британска Висша лига. Този формат се очаква да получи подкрепата на ФИФА, УЕФА и британското правителство.

Промяната ще обхване и бройката на участващите отбори, която ще бъде намалена до 18. Освен това в края на сезона ще има финални плейофи с участието на първите четири отбора в класирането.

„Дали Суперлигата ще се случи или не, всички чувстваме, че Висшата лига има нужда от реформа. Време е да се отворим за Селтик и Рейнджърс. Мисля, че това ще се хареса на всички“, твърди източник на изданието от един от клубовете от Голямата шестица.

Необходимостта от промяна във Висшата лига е била дискутирана още през октомври, когато американска консултантска компания е представила любопитен доклад и са направени предложения. Изводите от него са накарали изпълнителния директор на Премиършип Ричард Мастърс да направи стратегически анализ на ситуацията и търсене на начини за подобряване на шампионата.

Очакванията са новата идея да бъде посрещната добре от феновете на двата шотландски гранда, които редовно чакат с нетърпение възможностите за сблъсъци с английските клубове. Не се очаква съпротива от страна на останалите отбори в Шотландия, тъй като те ще получат по-голям шанс за спечелване на трофеи и участие в евротурнирите.

Единственият проблем пред плановете може да се окаже Шотландската национална партия и нейните амбиции за извоюване на независимост на страната от британската корона.