Изпълнителният комитет на УЕФА взе решение да направи още една историческа промяна за европейския футбол. След като от тази година стартира новият турнир за националните отбори Лига на нациите, от 2021 година ще започне провеждането и на трета клубна надпревара. Като престиж тя ще е най-ниско поставена в йерархията след Шампионската лига и Лига Европа.

“Тази надпревара означава повече мачове за повече клубове от повече федерации“, заяви президентът на Европейската централа Александър Чеферин.

Новият турнир, чието работно име е “UEL2” ще е структуриран по същия начин като другите две надпревари с 32 отбора. Те ще бъдат разпределени в 8 групи по 4 тима, а след това ще се играят 1/8-финали. Преди тях ще има плейофен рунд, където класиралите се на вторите места от групите на UEL2 срещат завършилите на трето място в груповата фаза на Лига Европа и победителите продължават към 1/8-финалите, където срещат завършилите на първо място в групите на UEL2. След това следват 1/4-финали, 1/2-финали и финал. Общият брой срещи в новия турнир ще бъде 141 (разпръснати в 15 игрови седмици). Победителят в новата надпревара ще печели правото да се състезава в груповата фаза на Лига Европа през следващия сезон.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Мачовете за турнира UEL2 на този етап са предвидени за четвъртък като ден от седмицата. Шампионската лига ще продължи да се играе във вторник и сряда, а Лига Европа – в четвъртък, като ще има нов начален час за някои от срещите – 17:30 часа българско време.

Финалите в трите евротурнира ще се състоят в рамките на една и съща седмица – срядата се пада на UEL2, четвъртък е за Лига Европа, а Шампионската лига остава за събота.

С въвеждането на новия клубен турнир най-малко 34 страни ще бъдат представени в груповата на европейските клубни надпревари.