Популярното британско футболно списание „Four Four Two“ направи поредната си класация на най-добрите футболисти в историята на Висшата лига. Английският елит е в настоящия си формат от 1992 година.

За 28 години феновете видяха по терените във Висшата лига множество велики футболисти, като класацията ежегодно се обновява, тъй като с всеки сезон някой заслужава да прогресира в класацията, а и нови играчи намират място в нея.

Според най-новото издание на класацията „Four Four Two“ поставя на първо място легендата на Арсенал Тиери Анри. Французинът е следван от Кристиано Роналдо и знаменития голмайстор на Блекбърн и Нюкакъл Алан Шиърър.

На 66-о място е поставен единственият българин в класацията. Това е Димитър Бербатов, който във Висшата лига игра за три отбора в рамките на 7,5 години. За този период той два пъти стана шампион с екипа на Манчестър Юнайтед.

„Висок, техничен и ужасно техничен: Димитър Бербатов беше вдъхновяващото присъствие в предните позиции на Тотнъм, Манчестър Юнайтед и Фулъм. Българският нападател преминаваше през английските защити с лекота и използваше огромната си увереност, за да вкара доста впечатляващи голове. Сред запомнящите му се моменти са хеттрикът срещу Ливърпул през 2010 и невероятната асистенция за гола на Кристиано Роналдо срещу Уест Хям през 2008 г. Да не забравяме, че стана шампион през 2009 и 2011 г.“, пише в изданието са Бербо.

ТОП 20 НА НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ИГРАЧИ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА
1.Тиери Анри (Арсенал)
2.Кристиано Роналдо (Манчестър Юнайтед)
3.Алан Шиърър (Блекбърн, Нюкасъл)
4.Уейн Рууни (Евертън, Манчестър Юнайтед)
5.Ерик Кантона (Манчестър Юнайтед)
6.Франк Лампард (Уест Хям, Челси, Манчестър Сити)
7.Пол Скоулс (Манчестър Юнайтед)
8.Стивън Джерард (Ливърпул)
9.Рой Кийн (Нотингам, Манчестър Юнайтед)
10.Патрик Виейра (Арсенал, Манчестър Сити)
11.Раян Гигс (Манчестър Юнайтед)
12.Джон Тери (Челси, Астън Вила)
13.Рио Фърдинанд (Уест Хям, Лийдс, Манчестър Юнайтед)
14.Ашли Коул (Арсенал, Челси)
15.Серхио Агуеро (Манчестър Сити)
16.Мохамед Салах (Челси, Ливърпул)
17.Петър Чех (Челси, Арсенал)
18.Денис Бергкамп (Арсенал)
19.Венсан Компани (Манчестър Сити)
20.Петер Шмайхел (Манчестър Юнайтед, Астън вила, Манчестър Сити)