Световната футболна централа ФИФА и списание „Франс Футбол“ официално обявиха тримата основни кандидати за спечелване на "Златната топка" за най-добър футболист в света за 2013 година. Португалският национал и нападател на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо, френският национал и крило на Байерн Франк Рибери и аржентинският национал и нападател на Барселона Лионел Меси са тримата финалисти в спора за престижното отличие тази година. Церемонията по връчването на "Златната топка" ще се проведе на 13 януари в Цюрих.

111.jpgЛионел Меси е сред тримата номинирани непрекъснато от 2007 година, когато завършва трети след Кака и Кристиано Роналдо. Аржентинецът остана втори през 2008 година след Роналдо и спечели отличието за първи път през 2009 година. Оттогава Меси няма спирка и е носител на „Златната топка” в 4 поредни години. Тази година Меси бе преследван от контузии от януари до април, а заради травма той отпадна от мачовете на Барселона и за последните два месеца от годината. Това обаче не попречи на аржентинеца да реализира 47 гола в Примера дивисион и да има основна заслуга за шампионската титла на Барса. Меси има 6 гола в Шампионската лига от началото на сезона и 8 попадения в Примера дивисион.

111_1.jpgЗа Кристиано Роналдо също не е нещо ново да е сред финалистите. След второто място през 2007 година той спечели приза през 2008 година. Оттогава португалецът не успява да се пребори за ново отличие в конкуренцията на Меси. Португалецът записа страхотен финал на 2013 година с невероятни постижения както с Реал (Мадрид), така и с националния отбор на родината си, класирайки го почти сам за световното първенство в Бразилия следващото лято. Португалецът е лидер в голмайсторската листа на Примера дивисион от началото на сезона със 17 отбелязани попадения. Той има и 8 гола в Шампионската лига от началото на кампанията, оглавявайки голмайсторската листа заедно със Златан Ибрахимович от ПСЖ, който също е реализирал 8 попадения.

111_2.jpgФранк Рибери, който досега не е имал шанса да ликува със „Златната топка” и за първи път попада сред тримата номинирани, спечели с Байерн почти всичко, каквото можеше да се спечели тази година. Френският национал записа требъл с баварците, които след трофеите в Бундеслигата, Купата на Германия и Шампионската лига спечелиха и Суперкупата на Европа. Той може да добави и още един трофей в колецията си този сезон, ако Байерн спечели световното клубно първенство през декември в Мароко.