ФИФА обяви важни промени за футбола като мерки, които да адаптират правилата към безпрецедентната ситуация заради пандемията от коронавирус. Световната футболна централа е взела всички решения единодушно.

"Пандемията от COVID-19 промени обстоятелствата около футбола този сезон. Затова ФИФА излиза с някои практически идеи и предложения за справяне с тези обстоятелства. Това няма да реши всеки проблеми, но би трябвало да допринесе за някаква стабилност и яснота за футбола в близкото бъдеще", заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Първата от одобрените мерки е изтичащите това лято договори на футболистите да бъдат удължени до датите, на които ще завършат първенствата в различните страни. Контрактите за следващия сезон пък започват на други дати, съобразени с по-късния старт.

Ако някой клуб не може да си позволи да плаща на даден футболист, ФИФА има желание да се стигне до споразумение между двете страни за прекратяване на договора. Ако това не се случи, ще има намеса от Световната футболна централа.

Трансферните прозорци пък ще бъдат променливи и ще се адаптират към края на настоящия и началото на следващия сезон.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!