ФИФА и ФИФПро представиха петимата вратари, които са получили най-много гласове и попадат в краткия списък на номинираните за наградите на „ФИФА ФИФПро Световните XI” за 2012г. Един от тях ще грабне отличието за най-добър вратар по време на церемонията „Златна топка” на ФИФА на 7 януари 2013.

Тази година ФИФА и ФИФПро ще обявяват 55-те номинирани футболисти на четири етапа:
на 19 ноември: 5 вратари
на 22 ноември: 20 защитници
на 26 ноември: 15 полузащитници
на 29 ноември: 15 нападатели

Петимата вратари, получили най-много гласове от всички професионални футболисти в цял свят са (по азбучен ред):
Джанлуиджи Буфон (Италия; Ювентус)
Икер Касияс (Испания; Реал Мадрид)
Петър Чех (Чехия; Челси)
Джо Харт (Англия; Манчестер Сити)
Мануел Нойер (Германия; Байерн Мюнхен)

За Джо Харт това е първият път, в който попада в краткия списък на избраните. Тази година той направи голямо впечатление с Манчестър Сити и като вратар на Англия.

За Мануел Нойер това е вторият път, в който е сред първенците. Петър Чех (победител с Челси в Шампионска лига) е за шести път в краткия списък на номинираните, но така и до момента не е успял да спечели наградата на „Световните XI”.

Джанлуиджи Буфон и Икер Касияс вече са се радвали на победата в тази анкета. Буфон (тазгодишен шампион с Ювентус) спечели наградата през 2006 и 2007г. Касияс (шампион с Реал Мадрид и Европейски шампион с Испания) е най-добрият вратар през последните четири години (2008, 2009, 2010 и 2011).

ФИФПро организира анкетата за „Световните XI” за осма поредна година. От 2009г. световният съюз на професионалните футболисти осъществява анкетата в тясно сътрудничество с ФИФА. Тази есен ФИФПро разпрати 45 000 анкетни карти на всички свои членове съюзи, които спомогнаха за разпределянето на анкетите измежду играчите. Анкетата в България бе проведена от Асоциация на българските футболисти.