Италианската футболна федерация обяви програмата на „адзурите“ за подготовка за участието им на Евро 2016, което ще се проведе във Франция през това лято (10 юни – 10 юли). На европейското първенство италианците са в Група „Е“, заедно с Белгия, Швеция и Ейре.

На 16 май селекционерът Антонио Конте ще покани играчите на подготвителен лагер в Коверчано, който ще започне на 18 май. Футболистите на Ювентус, Милан и ПСЖ ще се присъединят по-късно, тъй като „бианконерите“ и „росонерите“ ще играят финал за Купата на Италия на 21 май, а в същия ден парижани може да участват във финал за Купата на Франция.

Пълният състав на Италия ще бъде обявен на 23 май, като играчите ще трябва да се съберат в Коверчано на следващия ден. На 29 май тимът на Антонио Конте ще играе контрола с Шотландия в Малта. След това футболистите ще получат двудневна почивка. На 31 май Конте ще обяви окончателния списък с играчи за Евро 2016.

За 6 юни е предвидена контрола с Финландия, но мястото за нейното провеждане още не е уточнено. Два дни по-късно „адзурите“ излитат от летище „Малпенза“ в Милано в посока Монпелие. На следващия ден е предвидена тренировка на тренировъчната база на френския футболен клуб Монпелие.

Първият мач на Италия на европейското първенство е на 13 юни срещу белгийците на 13 юни в Лион. На 17 юни „адзурите“ срещат Швеция в Тулуза, а пет дни по-късно е двубоят с Ейре в Лил.