Футболният свят ще научи тази вечер кой е носителят на „Златната топка“ на „Франс Футбол“ за 2021 година. Церемонията в Париж започва в 21:30 часа и няма да  бъде предавана по нито една наша телевизия.

Миналата година наградата не бе присъдена заради пандемията от коронавирус.

Според западните медии фаворити за отличието са Лионел Меси (Аржентина), Роберт Левандовски (Полша), Карим Бензема (Франция), Мохамед Салах (Египет) и Жоржиньо (Италия).  

 През 2021 година Меси спечели първия си трофей с Аржентина, триумфирайки на “Копа Америка”. Стана и голмайстор на испанското първенство за сезон 2020/21 с 30 гола, а през лятото премина в ПСЖ. Ако Меси грабне наградата, това ще бъде за него рекордна седма “Златна топка”. С 5 е Кристиано Роналдо.

Полският нападател на Байерн (Мюнхен) Левандовски прави поредния си силен сeзон През май тази година той счупи рекорда на легендарния Герд Мюлер за най-много попадения в германското първенство в рамките на един сезон. Рекордът на Мюлер бе 40, а Робърт заби 41 гола.

Бензема пък блести с екипа на Реал Мадрид. Този сезон той вече има 16 гола във всички турнири, а през миналия завърши на второ (заедно с Жерард Морено от Виляреал - б.р.) място в класирането при топголаджиите в Ла Лига с 23 попадения. Тази година Бензема триумфира и с националния отбор на Франция в Лигата на нациите.

Силна година имаше и египетският нападател на Ливърпул Мохамед Салах. Той е лидер от началото на сезона в Топ 5 първенствата на Европа по показателя гол + асистенция (11+8).

Халфът Жоржиньо пък спечели Шампионската лига с Челси и Евро 2020 с Италия и също е сред топ 5 а фаворитите.