Жанкел Шок ще бъде най-възрастният участник на световното първенство в Бразилия това лято. Той е на 87 години и е отлично познат на местните фенове. Особено когато на терена трябва да излезе националният отбор.

"Роден съм да играя футбол. Мога да го правя с часове. Рекордът ми е 12 хиляди докосвания на жонглиране", започна техничарят.

"В Бразилия съм от петгодишен. Бях отлично познат в квартала. Играхме на паваж и на улицата, защото имаше малко коли. По това време бе модерно да участваш в турнири по жонглиране. Те се провеждаха на улицата. Беше страхотно."

"Никога не съм играл на Маракана като професионалист. Бил съм единствено за състезания по жонглиране. Вашко да Гама бе първият клуб, който ме покани да покажа на всички уменията си", обяснява Жанкел първите си стъпки.

Възрастният мъж помни отлично последното световно първенство в Бразилия през 1950 година. Тогава на финала на Маракана на 16 юли "селесао" е победен с 2:1 от Уругвай.

"Бях млад по онова време, но си спомням ясно. Имахме много добър национален отбор. Тимовете в първенството също бяха силни. Най-добрият от тях дори бе на нивото на представителния отбор. Като цяло обаче Бразилия винаги е разполагала със силен тим. Вярвам и се надявам да играем добре на Световното първенство. Винаги сме разчитали на изключителни футболисти, трябва да ги подкрепяме и да им вдъхваме доверие", завърши 87-годишният жонгльор.