Чилийският нападател Алексис Санчес официално е футболист на европейския клубен шампион Барселона, обявиха от клуба от "Камп Ноу". Kаталунците и Удинезе постигнаха договорка за преминаването на 22-годишния играч, който подписа договор за 5 години. Италианският клуб ще прибере 26 милиона евро трансферна сума, като към нея може да бъдат добавени още 11,5 милиона от различни бонуси по време на престоя на Санчес на “Камп Ноу”. Чилиецът се очаква да пристигне в Барселона през уикенда и да бъде представен пред феновете в понеделник.

Стрелецът беше закупен от Удинезе през 2006 година срещу 3 милиона долара от родния му клуб Кобрелоа. След това той игра два сезона под наем в грандовете на Южна Америка Коло Коло и Ривър Плейт, преди през сезон 2008/09 да изгрее в Серия "А". В рамките на няколко дни чилийският национал направи дебют както в калчото (при загубата с 0:1 от Ювентус), така и за Купата на УЕФА (при успеха над Борусия Дортмунд в баражите за груповата фаза на турнира).

В Италия за три сезона в нападателят записа 95 мача, в които вкара 20 гола. Най-силно Алексис се представи на Апенините през изминалия сезон 2010/2011. За 31 мача вкара 12 гола и помогна на Удинезе да се класира за Шампионската лига. Първите официални двубои, в които се очаква да вземе участие са финалите за за Суперкупата на Испания с Реал (Мадрид) и мачът с Порто за Суперкупата на Европа.

Санчес става първият чилиец в историята на Барселона. Той беше основен приоритет на треньора Пеп Гуардиола, който заяви, че може да го използва и на трите позиции в атака. С идването на Санчес от “Камп Ноу” със сигурност си тръгва Боян Къркич, който отива в Рома./БЛИЦ