Байерн представи новия си треньор. От лятото начело на баварците ще застане хърватинът Нико Ковач. Бившият халф на баварците подписа договор за три години и взима за свой асистент брат си Роберт Ковач.

46-годишният Ковач ще поеме Байерн от 1 юли и заменя Юп Хайнкес, който за пореден път излиза в пенсия. Към момента Нико Ковач е начело на Айнтрахт (Франкфурт). “Орлите“ ще получат компенсация от 2,2 милиона евро от германския шампион, тъй като имат действащ договор с хърватина до лятото на 2019 г.

“Щастливи сме да обявим Нико Ковач за треньор на Байерн. Той е бивш играч на клуба, познава характера, структурите и ДНК-то на Байерн. Сигурни сме, че това е правилният треньор за бъдещето на Байерн“, заяви спортният директор на баварците Хасан Салихамиджич.

Нико Ковач игра за Байерн в периода 2001-03 година. Той има 34 мача и гола за клуба в Бундеслигата. Заедно с брат си Роберт беше част от състава на баварците, който през 2001 година спечели Междуконтиненталната купа, а през 2002 година стана шампион на Германия.

Въпреки че като активен футболист игра за националния отбор на Хърватия, Нико Ковач е роден на 15 октомври 1971 г. в Западен Берлин. През кариерата си е носил екипите на Херта (Целендорф), Херта (Берлин), Байер (Леверкузен), Хамбургер, Байерн и Ред Бул Залцбург.

Треньорската му кариера започва в клубната академия на „червените бикове“ от Залцбург, а след това е асистент в първия отбор. В периода 2012-13 година води младежкия национален отбор на Хърватия, а след това в продължение на две години е начело на представителния тим на страната.

На 8 март 2016 година беше назначен начело на Айнтрахт (Франкфурт). През същия сезон спаси „орлите“ от изпадане чрез плейоф срещу третия от Втора бундеслига Нюрнберг. През шампионат 2017/18 класира тима си на 11-о място и го изведе до финал за Купата на Германия, където загуби от Борусия (Дортмунд). В момента Айнтрахт е на пето място в Бундеслигата, на две точки от четвъртия Байер (Леверкузен) и зона Шампионска лига. Освен това тимът е на полуфинал за Купата срещу Шалке 04.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА