Френската футболна федерация обяви официално, че нападателят на Реал (Мадрид) Карим Бензема няма да бъде включен в състава на националния тим за предстоящото европейско първенство от 10 юни до 10 юли в страната.

"За мое съжаление, и за съжаление на всички, които ме подкрепят. Не попаднах в състава на националния отбор за Европейското първенство във Франция," написа самият Бензема в профила си на социалната мрежа „Туитър”.

Причината за изключването на Бензема от тима на „петлите” е скандала с изнудване на Матийо Валбуена, който дал зелена светлина за участието на нападателя на Евро 2016. Селекционерът на Франция Дидие Дешан и федерацията обаче взеха решение Бензема да не бъде включван в отбора.

„Получен е достъп върху делото срещу Бензема. Според доказателствата, не става ясно точно до каква степен футболистът на Реал (Мадрид) е замесен, затова трябва да бъде продължено разследването. Ограничителната заповед върху Бензема да влиза във връзка по какъвто и да е начин с Валбуена, бе вдигната, което направи възможно включването и на двамата в националния отбор. След анализ, Ноел Ле Грае и Дидие Дешан дискутираха въпроса, и заявиха, че качествата на Бензема като футболист са важен, но не решаващ критерий за място в националния отбор. Значението на колектива, атмосферата в отбора, и примера на футболистите са изиграли роля в решението. В резултат на това, Грае и Дешан решиха, че Карим Бензема няма да играе на Евро 2016", се казва в съобщението на Френската футболна федерация.