УЕФА обяви официално, че един от популярните украински тимове Днипро-1, който се намира на ръба на фалита, е дисквалифициран от Лигата на конференциите. Клубът получи служебни загуби в мачовете срещу унгарската Академия Пушкаш във втория квалификационен кръг на турнира.

Днипро-1, основан през 2015 година, изпитва сериозни финансови проблеми, които заплашват неговото съществуване. Преди дисквалификацията от Лигата на конференциите, отборът беше изваден и от украинската Висша лига. Финансовите затруднения на клуба доведоха до ръба на фалита, като бъдещето му остава несигурно.

Основан преди по-малко от десетилетие, Днипро-1 бързо се утвърди като един от водещите отбори в украинския футбол. Въпреки младата си история, клубът успя да постигне значителни успехи и да се конкурира на високо ниво както в националните, така и в международните турнири.

Дисквалификацията на Днипро-1 от Лигата на конференциите е част от мерките на УЕФА за поддържане на финансовата стабилност и справедливост в европейските клубни състезания. Лигата на конференциите, въведена като трето ниво на европейските клубни турнири, предоставя възможности на по-малки и средни клубове да се изявят на международната сцена. Въпреки това, финансовата стабилност остава ключов фактор за участие в тези състезания.