Английският гранд Ливърпул е обявен официално за продажба, след като американските собственици Том Хикс и Джордж Жилет назначиха "Барклейс Капитъл" да намери купувач на тима от стадион "Анфийлд".

Клубът съобщи в специално изявление на своя сайт: "След появата на сериозен интерес от трети страни, клубът нае "Барклейс Капитъл" да съветва около продажбата на отбора. Ливърпул има пълната подкрепа от страна на банкерите за този процес". Хикс и Жилет обяви в общо съобщение, че последните три години, в които те бяха собственици на тима, са "били вълнуващи и приятни".

Те казват: "Ние взехме общо решение да се опитаме да продадем клуба на нови собственици, които да изведат клуба на по-високо ниво на развитие и растеж". Американците срещнаха сериозна съпротива от страна на феновете на Ливърпул, след като вкараха мърсисайдци в сериозни дългове чрез своята основна компания.

Дуото най-вероятно ще трябва да плати 100 милиона паунда през юли на своите кредитори - Роял Банк ъф Скотланд и американската банка Уаховия.

Общите дългове на Ливърпул възлизат на 237 милиона паунда. Анализатори смятат, че Ливърпул, който планира нов стадион в близост до "Станли парк", струва 500 милиона паунда./БЛИЦ